Imamen ville ikke håndhilse på TV 2s studiovert – ble utfordret på direkten på Nyhetskanalen

Da imam Shaykh Salahudin Barakat fra Malmö kom til TV 2 for å snakke om økende skepsis til muslimer, nektet han å ta Helén (20) i hånden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble litt flau. Jeg prøvde bare å være høflig, sier studiovert Helén Skogstad (20).

Heléns jobb er å ta imot gjester som kommer til TV 2-huset på Karl Johans gate og følge dem til Nyhetskanalens studio. Hun har tatt imot massevis av muslimer før, men har aldri tidligere opplevd det som skjedde fredag ettermiddag.

– De to første gjestene hilste høflig, men han tok seg til brystet. Jeg strakte fram hånden på nytt, men da viftet han med armene og gestikulerte at han ikke ville ta meg i hånden, sier Skogstad.

– Glad for kvinnedagen

Imamen var invitert til Nyhetskanalens studio for å snakke om økende skepsis til muslimer i Skandinavia. Styreleder Mohammed Amer Ali ved Madina Institute var også i studio.

Nyhetsanker Øyvind Brigg spurte imamen om han markerte kvinnedagen 8. mars.

– Absolutt. Vi setter pris på all slags oppmerksomhet for kvinners rettigheter. Kvinners rettigheter er et problem i samfunnet generelt, uansett om man ser på bedriftsstyrer eller moskeenes ledere, så ser man at det finnes en svakhet i å inkludere kvinner, svarte Salahudin Barakat.

Hilser med hjertet

– Da vil jeg gjerne spørre om noe. Vi har en hyggelig studiovertinne som tar imot våre gjester, og da hun rakte fram hånden og ville hilse på deg, ville ikke du ta henne i hånden. Hvorfor det?

– Ut fra min tradisjon hilser vi med hjertet og ikke med den fysiske berørelsen.

– Men meg tar du i hånden?

– Ja, absolutt. Det handler om det fremmede kjønnet. Vi forsøker å opprettholde en relasjon til det motsatte kjønnet som har – hva skal man si – en profesjonell avstand. Det er en del av vår kultur. Dette gjelder ikke bare mot kvinner, det gjelder også fra kvinnens side mot mannen. Det er et aspekt av den muslimske tradisjonen. I Japan håndhilser man ikke i det hele tatt. Det finnes mange ulike måter å hilse på, og jeg tror det er viktig at majoritetssamfunnet i Skandinavia og i Norge begynner å innse at det finnes mer enn en måte å gjøre ting på og at et samfunn faktisk forandres.

– Men man har jo kjempet fram likestilling i vårt samfunn…

– Det har ikke noe med likestilling å gjøre, det er både mot menn og kvinner. Kvinner hilser ikke på meg heller, svarte imamen.

  • Se opptak av intervjuet øverst i artikkelen.

Understreker medienes ansvar

Shaykh Salahudin Barakat sa at det finnes mye forskning som viser at muslimer diskrimineres blant annet på arbeidsmarkedet og i boligmarkedet.

Styreleder Mohammed Amer Ali ved Madina Institute sa at muslimer i Norge også opplever økende islamofobi og hatretorikk. Han forklarer det blant annet med ekstremistiske handlinger som er begått i islams navn.

Da programlederne brakte opp den danske dokumentaren som avslører hvordan en imam underviser muslimske kvinner om at den som begår utroskap skal steines til døde, svarte imam Barakat at han forstår at folk kan bli skeptiske.

– Men media har et ansvar, ikke bare for å granske, men også som opinionsbygger. Her er det viktig at media viser et nyansert bilde, sa imamen.

– Burde man ikke vist dette?

– Man kan vise det, men også vise de andre stemmene, at man får fram et nyansert bilde og vise hva majoriteten av imamene står for.

– Så dette står ikke majoriteten av imamer for?

– Nei, det vil jeg ikke si at de gjør.