– Resten av Norge må gå bananas i kveld

Marte Olsbu holdt unna for Marie Dorin Habert fra Frankrike på den siste runden da Norge tok gull i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag var det stafett for kvinner i VM.

Norge leverte en strålende innsats på alle de fire etappene. Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland og Tiril Eckhoff leverte både i sporet og på standplass.

Da kokte det i Holmenkollen da Marte Olsbu kom først inn på stadion foran Marie Dorin Habert fra Frankrike på den siste runden.

Det holdt til et suverent gull for Norge foran Frankrike. Tyskland tok bronse.

Se den spennende innspurten øverst i saken!

– Resten av Norge må gå bananas i kveld

– Det var helt utrolig. Jeg fatter det ikke selv. Tenk at vi klarte dette som lag og de andre jentene gjorde det så bra. Jeg hadde litt spenning når jeg gikk ut fra start når de hadde gjort det så bra. Det var bare å levere, sier ankerkvinnen til TV 2.

Etter at hun fikk beskjed at hun skulle gå ankeretappen istedenfor Eckhoff kom nervene.

– Det var veldig skummelt. Jeg var et nervevrak når jeg fikk den beskjeden. Det hjalp ikke når de gjorde det så bra. Men vi klarte det. Det var et bra lagoppsett. Tiril fikk ut sitt beste slik at vi fikk en kjempeledelse. Jeg er veldig fornøyd, fortsetter Olsbu til TV 2.

Da hun kom på oppløpssiden ble hun møtt av et enormt jubelbrøl fra tilskuerne i Holmenkollen. Folk gikk av skaftet på tribunen da de så at den franske kvinen ikke tok igjen Olsbu.

– Det holdt akkurat. Vi klarte å ta gull på hjemmebane. Det er klart det må feires. Resten av Norge må gå bananas i kveld, forklarer Olsbu til TV 2.

Helt vilt

Fanny Horn Birkeland gikk den andre etappen for Norge. Hun synes ikke at det var nervepirrende å se Eckhoff og Olsbu i sporet på de to siste rundene.

– Tidligere har jeg alltid vært så nervøs når jeg har vært ferdig med staffeten og har sett på de andre jentene. I dag var jeg så nervøs og så lettet når jeg var ferdig at jeg prøvde å beholde roen gjennom slutten når Tiril og Marte gikk. Men jeg er så lettet av at de fikk det til.

Solemdal gikk den første etappen. Gullet på hjemmebane er det største hun har vært med på i sin karriere.

– Det helt vilt. Hva skal man si? Vi håpte på medalje. Så går alle sitt beste løp. Vi har ikke vært på pallen på to år. Så vinner vi her på hjemmebane. Det er helt vilt. Det skal ikke gå an. Det skjer bare i eventyr, men det gikk i dag, sier Solemdal til TV 2.

– Helt uventet at vi skulle vinne

Tiril Eckhoff innrømmet at hun ikke hadde trodd at Norge skulle stå øverst på pallen i Holmenkollen.

– Magisk. Helt uventet at vi skulle vinne i dag. At vi klarte det er så rått.

– Dere har snakket hele sesongen om medalje på hjemmebane, så blir det gull.

– Ja, vi tar ikke hvilken som helst medalje. Vi er øverst. Det Marte gjør på slutten er helt rått.

Fantastisk løp

Synnøve Solemdal gikk en fantastisk førsteetappe og traff fullt hus på begge skytingene. Den prikkfrie skytingen gjorde at hun sendte ut Fanny Horn Birkeland i en strålende posisjon bak Finland, Japan og Østerrike.

Birkeland gikk også et bra løp, men både på liggende og stående skyting måtte hun bruke et ekstraskudd. Likevel holdt hun Norge inne i gullkampen da hun sendte Tiril Eckhoff ut i løypen.

Verdensmesteren gikk et superløp. Fullt hus på første skyting og et godt tempo gjorde at Eckhoff kom inn først til stående skyting. Der taklet hun nervene godt og skjøt fullt hus. Verdensmesteren leverte en fantastisk runde og sendte Marte Olsbu ut i en fantastisk posisjon bak Tyskland og Frankrike.

Der ga Olsbu alt og på siste runden stod det mellom Olsbu og Frankrikes Marie Dorin Habert. Men Olsbu holdt unna og gikk inn til gull på hjemmebane.