DISSE GÅR STAFETTEN FOR NORGE: Johannes Thingnes Bø (t.v.), Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen skal gå lørdagens stafett.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DISSE GÅR STAFETTEN FOR NORGE: Johannes Thingnes Bø (t.v.), Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen skal gå lørdagens stafett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

– Norge har mistet forspranget i skiskyting

TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg mener flere nasjoner har hentet inn fortrinnet Norge har hatt i skiskyting de siste 20 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): For tre år siden herjet utøvere som Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Tora Berger i VM i Nove Mesto, og bidro til at Norge ble den desidert beste nasjonen med åtte gull og totalt 11 medaljer sammenlagt.

Men de siste årene har Norges skiskytter-stjerner ikke lenger dominert sporten som tidligere.

I fjor ble Norge slått av både Frankrike og Tyskland på medaljestatistikken i Kontiolahti, etter kun ett gull og sju medaljer totalt i mesterskapet.

– Norge har ikke lenger et forsprang i skiskyting
TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg mener de andre nasjonene nå har hentet inn forspranget Norge tidligere har hatt på utstyrsfronten i skiskyting.

– De siste 20 årene har Norge hatt et fortrinn med tanke på smøring og utstyr. Den kunnskapen Norge har hatt om skismøring, ski og teknisk utstyr har nå spredd seg til andre nasjoner, forklarer Stoltenberg, før han fortsetter:

– Norge har ikke lenger en fordel på utstyrfronten. I en periode lå Norge foran der, men som nevnt har flere andre nasjoner den samme kunnskapen om dette nå, poengterer han.

– Nivået har aldri vært høyere
Johannes Thingnes Bø er enig med TV 2-eksperten.

– Nivået har aldri vært høyere i skiskyting. Ingen andre er i nærheten av for eksempel det Martin Fourcade leverer for øyeblikket, sier Thingnes Bø, og legger til:

– Mange på laget vårt har hatt en lang parademarsj med gull etter gull i mesterskap. Men nå er de andre nasjonene blitt sterkere, og Norge har for eksempel ikke vunnet stafettgull på to år. Det er ikke like enkelt for Norge å vinne lenger. Målet vårt er jo gull, men det er dermed ikke sagt at det er realistisk, mener skiskytteren.

Bjørndalen vil ikke bortforklare sviktende resultater
Ole Einar Bjørndalen hevder at han ikke tenker på hva et mulig gull på stafetten vil bety for Norge. Det er to år siden sist Norges skiskyting-herrer sikret seg det edleste metallet på en VM-stafett.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg har et løp jeg skal gjøre og fokuserer på det, sier Bjørndalen.

På herresiden i VM har Norge foreløpig ikke sikret seg gull i Holmenkollen. Bjørndalen, som har to sølv hittil i VM på hjemmebane, forsøker ikke å bortforklare de noe skuffende resultatene.

– Dersom vi svikter på hjemmebane, så har vi ikke vært gode nok. Vinner vi renn, så har vi vært fryktelig gode. Men om vi ikke havner på pallen så har vi ikke lykkes med det vi har trent for og planlagt. Jeg har sagt at på herresiden så har vi det sterkeste laget noensinne, men vi har underprestert som lag og det er ikke godt nok, påpeker veteranen.