God morgen Norge-Wenches ukesmeny
Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!
Mandag: Klassisk italiensk minestronesuppe
Start med å lage foccacia.
Dette trenger du til suppen:
- 1 løk
- ca 4 ss olivenolje
- 2 skiver bacon (kan sløyfes)
- 2 fedd hvitløk
- 4 ss tomatpuré
- Ca 100 g ris (langkokt ris) eller risoni
- 1 boks hermetiske knuste tomater
- ca 6 dl kjøttkraft/buljong
- ½ squash
- 1-2 gulrøtter
- 2 stilker selleri
- ca 2 ts urtekrydderblanding
- 1 ss balsamicoeddik
- salt, grovmalt pepper
- finhakket persille
- eventuelt 1-2 ss pesto rørt inn i suppen
- nyrevet parmesan
Slik gjør du:
Finhakk løk og surr i olje til løken er blank.
Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré, og stek i 2-3 minutter.
Rens og finhakk, eller skjær grønnsakene i tynne strimler
Ha grønnsakene i gryten sammen med krydder og ris/pasta.
Kok til grønnsakene er møre, ca. 20 min.
Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og evt pesto.
Server rykende varm med et godt dryss nyrevet parmesan over.
Tirsdag: Smakfullt tilbehør til grillede pølser
Velg helst pølser med høy kjøttandel, 80 % kjøtt gir veldig smakfulle og sunnere pølser.
Wenche valgte pølser fra Jens Eide, Finsbråten, Gilde og Thulefjord, men det finnes også mange andre gode pølser av lam, storfekjøtt eller svinekjøtt. Sjekk næringsinnholdet!
Tomatsalsa :
Dette trenger du:
- 2 tomater
- 1 ss sweet chilisaus
- 2 ss frisk hakket basilikum eller bladpersille
- Salt og pepper
Slik gjør du:
Del tomatene i to og ta ut innmaten.
Finhakk tomatkjøttet og bland med ketchup eller chilisaus, finhakket basilikum/urter, salt og pepper.
Tzatsiki :
Dette trenger du:
- 1 slangeagurk
- 2-4 fedd hvitløk
- ca. 2 1/2 dl matyoghurt
- 2-3 ss olivenolje
- Salt
- pepper
- sukker
- frisk hakket mynte
Slik gjør du:
Riv agurken opp på et råkostjern.
Press ut litt av vannet.
Finhakk hvitløk og bland inn i yoghurten sammen med slangeagurk og olivenolje.
Smak til med salt, pepper, ørlite grann sukker og rikelig med finhakket mynte.
Coleslaw (kålsalat) :
Dette trenger du:
- Ca 4 dl strimlet nykål, evt. kinakål
- 1 ts salt
- 1 stor gulrot, grovt revet
- 1 eple, finstrimlet
- 1/2 finhakket rødløk
- 1 1/2 dl matyoghurt (evt. like deler matyoghurt og majones)
- 2-3 ss sennep eller ravigottesaus
- Evt. noen dråper tabasco
Slik gjør du:
Finsnitt kålen, riv gulrot, finsnitt eple og finhakk løk.
Vend grønnsakene inn i matyoghurt.
Smak til med sennep/ravigottesaus og tabasko.
Karamellisert løk :
Dette trenger du:
- 3-4 store løk
- 2-3 fedd hvitløk
- 3-4 ss olivenolje
- 1-2 ss brunt sukker
- 2-3 ts soyasaus
- pepper
- evt. tørkede urter
Slik gjør du:
Rens og skjær løk i tynne skiver.
Finhakk hvitløken.
Stek løk og hvitløk i stekepanne på middels varme i 15 min.
Tilsett sukker og stek videre i 10 minutter.
Smakt til med soyasaus, pepper og evt. tørkede urter.
Onsdag: Stekt skrei med baconhollandaise og asparges
Dette trenger du:
- 750-800 g skreifilet i porsjonstykker
- salt
- nøytral olje og smør til steking
- frisk timian
- 2 fedd hvitløk
- 3-4 skiver sprøstekt bacon
- sort trøffel (kan sløyfes)
- 12-16 hvite asparges (beregn 3- 4 pr person)
Hollandaise:
- 3 eggeplommer
- 2-3 ss hvitvinseddik
- 200 g smeltet klaret smør (kun del gule, ikke det hvite bunnfallet)
Slik gjør du:
Dryss skrei med salt, og la ligge med saltet i 6-8 minutter.
Ha eggeplommer og eddik i en kasserolle.
Pisk godt under sakte oppvarming, til den tykner. Skal ikke koke!
Pisk, og tilsett klaret smør i en tynn stråle i eggeblandingen. Må fortsatt ikke koke!
Hvis den sprekker, tilsett 1-2 ss iskaldt vann, eventuelt en isterning.
Skrell asparges.
Kok i vann tilsatt 2 ts salt og 2-3 ts sukker og 2-3 skiver sitron.
Kok i 4-5 minutter.
Ta opp og la renne av seg.
Tørk av skreien, varm olje i en stekpanne, tilsett smør, knust hvitløk og frisk timian.
Legg skreistykkene i den varme pannen.
Stek i 2-4 minutter på hver side (steketid avhenger av tykkelse).
Server, og nyt!
Torsdag: Wenches fabelaktige risotto
Dette trenger du:
- 3 dl arborioris (ris til risotto)
- 2 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk løk
- 5 ss usaltet smør
- 2 ½ dl tørr hvitvin evt. eplemost
- 10-11 dl kokende kraft (kylling- eller grønnsakskraft) avhengig av hvor tykk eller ”tynn” du vil ha risottoen
- 30 g revet parmesan
- 5 ss olivenolje (extra virgin)
- presset sitron
- salt, pepper
Tilbehør:
Pinjekjerner eller hakkede ristede valnøtter
Ruccola
Ovnsbakte sherrytomater (bakes med litt olje og salt i stekeovn, 125 oC ca 30 min)
Revet parmesan
Grovmalt pepper
Evt. tynne skiver spekeskinke
Slik gjør du:
Ha risen i et dørslag og skyll under rennende kaldt vann.
La renne av.
Finhakk løk og hvitløk, og surr i 2-3 ss smør til løken er blank.
Tilsett godt avrent ris, surr videre i 3-4 min, til risen blir blank uten å bli brun. Tilsett vin, og la koke nesten inn.
Tilsett en øse varm kraft i risen, kok inn, tilsett en øse av gangen og la det koke inn mellom hver gang.
Rør lett om under speingen.
Fortsett å trekke til risen er mør, ca. 20 min.
Prøv deg fram.
Tilsett revet parmesan, resten av smøret, olivenolje, sitron, og smak til med salt og pepper.
Juster konsistensen, tilsett eventuelt litt mer kraft hvis risottoen er for fast.
Risotto bør ikke koke etter at parmesan er tilsatt.
Server med ønsket tilbehør.
Fredag: Blåskjell med asiatiske smaker
Oppskriften er til 4 personer .
Dette trenger du:
- 2 nett med blåskjell
- 2 ss sesamolje + 1 ss nøytral olje
- 4-5 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket uten frø
- 3 ss finhakket frisk ingefær
- 3 stk vårløk, finhakket
- 1 boks kokosmelk
- 1 lime, finrevet skall, og saft
- Frisk koriander
Slik gjør du:
Sjekk blåskjellene; kast de som er knust, og de som ikke lukker seg.
Varm olje i en kasserolle.
Tilsett hvitløk, chili, ingefær og vårløk og la surre uten å bli brunt i 2-3 minutter.
Øk temperaturen til maks, legg i godt avrente blåskjell, legg på lokk og la koke i 5 minutter.
Rist på kasserollen slik at alt vender litt på seg.
Tilsett kokosmelk og kok opp på nytt.
Smak til med finrevet skall og saft av lime, og rikelig med frisk koriander.
Server med nanbrød.