Full krangel om proteinpulver: – Det kan være helsefarlig

Ernæringsfysiolog og Forbrukerrådet kaller pulveret usunt. Proteinfabrikken reagerer kraftig. Se den opphetede debatten!

Forbrukerrådet har nylig utført en undersøkelse der de har kartlagt bruken av proteintilskudd blant unge.

Det kommer frem at én av fem unge i aldergruppen 16-18 år bruker proteintilskudd.

Bruken blant gutter er tre ganger så stor som hos jentene, og de fleste bruker det for å bygge muskler.

– Bekymringsverdig

– Proteintilskudd har tatt et så stort grep om ungdomsmiljøer og mange erstatter mat med pulveret, og dette bekymrer oss, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han mener det er bortkastet bruk av penger, og at mengden proteiner fint kan dekkes ved et normalt kosthold.

Dette provoserer salgssjefen i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen.

– Proteinpulver i seg selv har ingen negativ helseeffekt. Det er det samme som å spise laks, kylling eller drikke melk, sier han oppgitt.

Berli-Johnsen mener at debatten om man burde bruke proteintilskudd eller ikke, er noe man kan kalle for bortkastet, men derimot hvor mye proteiner et aktivt menneske trenger, er det vi burde snakke om.

Se hele debatten øverst

Kostholdet er problemet

Tine Sundfør, ernæringsfysiolog, er også med i debatten om hvorvidt unge burde bruke proteintilskudd eller ikke.

– Det er viktig å få frem at en shake med proteinpulver er akkurat det samme som et glass med melk. Men i melk får du også andre næringsstoffer som kroppen trenger, som jod, kalsium og B12.

Sundfør mener problemet er at mange unge ikke har et sunt nok kosthold, og vil derfor ikke få mengden proteiner en aktiv ungdom trenger ved å spise vanlig mat.

– Det er også mange som tror at denne shaken gjør underverker når du skal bygge muskler, og det er ikke riktig. Om unge ser en effekt av pulveret og ikke ved vanlig kost, er kostholdet feil, forklarer hun.

Ernæringsfysiologen mener man heller burde fokusere på å lære unge mennesker å spise riktig, før man markedsfører proteintilskudd som skal bidra til å bygge muskler.

Bør ikke erstatte mat

Instefjord fra Forbrukerrådet er enig i at proteintilskudd er nyttig når man skal få i seg næring på en effektiv måte, men kritiserer Proteinfabrikken for en markedsføring som sier at dette pulveret er nødvendig for å bygge muskler.

– Noen bruker proteintilskudd for å erstatte vanlig kost, og det kan være helseskadelig. Om man får i seg for mye proteiner, får man et overskudd av energi og kan legge på seg, sier ernæringsfysiolog Sundfør og legger til at det heller ikke er en god måte å slanke seg på.

Hun nevner også at et høyt proteininntak over tid, muligens kan føre til nyreskader.

Selv om Forbrukerrådet og Proteinfabrikken er sterkt uenige om unge skal bruke proteinpulver eller ikke, er det én ting i denne debatten de er enige om; at man ikke skal erstatte vanlig mat med proteinshaker, men ha et variert kosthold.