40 KILO FORSKJELL: Julie Augusta Mandahl-Friis brukte tre år på å bli frisk fra spiseforstyrrelsene. Hun har aldri følt seg bedre enn nå. Foto: Privat / Facebook
40 KILO FORSKJELL: Julie Augusta Mandahl-Friis brukte tre år på å bli frisk fra spiseforstyrrelsene. Hun har aldri følt seg bedre enn nå. Foto: Privat / Facebook

Julie (18) ble kalt «feit gris» på byen – hylles for svaret hun gav

Julie ble kalt «feit gris» av en ukjent gutt på byen. Svaret hennes sprer seg som en farsott på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at danske Julie Augusta Mandahl-Friis fikk slengt en stygg kommentar etter seg på byen, bestemte 18-åringen seg for å fortelle sin historie på Facebook. Innlegget har nå blitt delt 6500 ganger.

– Kjære deg som kalte meg for en feit gris på byen sist, svarer hun.

– Det du ikke vet, er at jeg de siste tre årene har kjempet en kamp mot en spiseforstyrrelse. At jeg de siste tre årene har valgt å legge på meg rundt 40 kilo. Og at de 40 kiloene har gitt meg livet og gleden tilbake.

– Jeg valgte livet

Mandahl-Friis forteller til den danske TV-kanalen DR at hun med innlegget håper å kunne inspirere andre som er i samme situasjon som henne til å ikke bry seg om stygge kommentarer. I stedet oppfordrer hun andre til å elske den kroppen man har, og være glad for at man har overlevd.

I innlegget skriver hun:

– Jeg vet godt at når du ser på meg, så ser du en «feit gris», men når jeg ser på meg selv, så ser jeg et menneske som har overlevd. Jeg elsker kroppen min. Kroppen min minner meg om at jeg valgte livet, og ikke samfunnets glorifisering av undervektige idealer som egentlig bare gjorde meg mer ulykkelig, skriver hun.

Kære du der kaldte mig en "fed so" da jeg var i byen sidst. Kære du, ja du har ret. Jeg er sgu nok blevet lidt rund...

Posted by Julie Augusta Mandahl-Friis on 7. mars 2016

Et prestasjonsjag

Ifølge Folkehelseinstituttet har 50 000 kvinner i Norge til enhver tid en form for spiseforstyrrelse. Anoreksi og bulimi forekommer ti ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Therese Fostervold Mathisen er ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Hun mener at sosiale medier kan være en faktor i utviklingen av spiseforstyrrelser hos mange unge.

– Det er mange ting som kan være bakgrunn for at noen utvikler en spiseforstyrrelse, men jeg tror man kan si at det starter med et ønske om å endre egen figur, vekt eller utseende, og at disse tanker i stor grad forsterkes kraftig gjennom prestasjonsjaget og perfeksjonismen som man i dag opplever via sosiale medier. sier Mathisen til TV 2.

Når det tipper over

Ernæringsfysiologen påpeker at det er positivt at folk nå ønsker å spise sunnere og å være mer aktive, men at det tipper over når man begynner å unngå sosiale sammenkomster fordi man er redd for å ikke ha kontroll over matinntaket.

– Hvis man bruker store deler av dagen på å tenke på mat og planlegge neste måltid, eller må trene to ganger en dag fordi man ikke rakk å trene dagen før, da begynner det å bevege seg i en skummel retning, forteller Mathisen.

En viktig stemme

At noen går ut på Facebook og forteller om sine oppleveleser om spiseforstyrrelser mener Mathisen kan være en viktig inspirasjon for mange som sliter med det samme.

– Å fortelle at det faktisk går an å bli frisk, er svært viktig og en uslåelig motivasjon for de som står midt i denne vanskelige kampen. Samtidig er det tøft å være ansiktet utad når man våger stå fram, for i etterkant å takle den store oppmerksomheten, men også å takle bortfallet av oppmerksomhet etterhvert, påpeker hun.