Hevder dette kan redde deg fra overgangsalderen

Men ikke alle er overbevist om at den omstridte hormonbehandlingen er trygg.

Sara Gottfried var 35 år gammel, manglet energi og følte seg ulykkelig.

I tillegg hadde hun mistet sexlysten. Hun var rett og slett kommet i overgangsalderen.

Den amerikanske gynekologen tok derfor kontakt med legen sin.

– Han tilbød meg antidepressiva, og ba meg om å trene mer og spise mindre. Men det føltes feil, så jeg dro og fikk sjekket hormonene mine. Jeg fant ut at stresshormonet mitt, cortisol, var tre ganger høyere enn det burde være. I tillegg var østrogennivåene mine for høye, og progesteronnivået for lavt, sier Gottfried til TV 2.

Løsningen for gynekologen ble å endre på sin egen hormonbalanse.

– Jeg begynte å bruke min egen medisinske kunnskap på meg selv. Det gjorde en enorm forskjell på humøret mitt, sexlysten og livslysten min, sier Gottfried.

Hevder ny hormonbehandling er mer naturlig

Det hun begynte med var såkalte biotekniske hormoner.

Ifølge gynekologen skiller disse seg fra tradisjonelle hormoner ved å være mer naturlige.

– De fleste vanlige hormoner er syntetiske. Når vi snakker om bioidentiske hormoner, snakker vi om hormoner som er strukturelt identiske som hormonene kroppen din produserer. Det som ofte starter å skje i 20-30-årene er at du ikke produserer nok av dem. Dette er en måte å opprettholde hormonbalansen på, sier Gottfried.

Populært i USA

I dag er Gottfried 49 år og har et eget institutt i California. Der tilbyr hun behandling med bioidentiske hormoner til kvinner som ønsker å bremse aldringsprosessen og bli kvitt overgangsplager.

I USA er denne typen hormoner blitt populære for sin påståtte aldringshemmende effekt, og brukes nå av mange kvinner.

Gottfried er regnet som en av de fremste på feltet, og har flere ganger gjestet talkshowdronningen Oprah Winfrey.

Lite utbredt i Norge

Behandling med bioidentiske hormoner er ikke ulovlig i Norge, men flere av hormonene krever spesiell godkjenning fra Statens Legemiddelverk.

Det er foreløpig få klinikker som tilbyr dette, men det er flere og flere som prøver bioidentiske hormoner. Ingeborg Werring er én av dem. Hun slet med klassiske overgangsplager, som svette om nettene og lite energi.

– Jeg var veldig deprimert, og sliten hele tiden. Jeg trengte 14 timer søvn om vinteren, og kunne ikke skjønne det. Samtidig blir du fortalt at «nå er du kommet i overgangsalderen, dette må du bare akseptere». Men det må man jo slett ikke, sier Werring, som nå har gått på bioidentisk hormonbehandling i tre år.

– Jeg føler meg så mye mer energisk. Jeg sover bedre om natten, og har mindre nattesvette. Jeg har i det hele tatt fått en mye bedre livskvalitet, forteller Werring.

– Synes kvinner skal være skeptisk til dette

Men ikke alle er positive til den forholdsvis nye hormonbehandlingen. Kritikerne er flere, både i USA og her hjemme.

Gynekolog og professor emeritus ved NTNU, Mette Haase Moen, har i mange år forsket på kvinner og overgangsalder. Hun er svært skeptisk til bioidentiske hormoner.

– Jeg synes hele begrepet «bioidentiske» er feil. I likhet med konvensjonelle hormoner, er disse produsert i laboratorier, sier Haase Moen.

Den tidligere overlegen ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim mener i tillegg at man har langt mindre oversikt over bioidentiske hormoner, ettersom mange av disse ikke er underlagt kontroll av det amerikanske legemiddelverket.

– Forskjellen er at vi ikke har den samme kontrollen med laboratoriene der disse bioidentiske hormonene blir produsert. Jeg synes kvinner skal være skeptisk til dette. Vi vet ikke hvilke laboratorier hormonene kommer fra, og vi kjenner ikke renheten i dette, sier Haase Moen.

Utelukker ikke alvorlige bivirkninger

Legen etterlyser bedre forskning på den nye, bioidentiske behandlingen.

– Vanlige hormonbehandlinger har vært gjennom en utrolig kvalitetskontroll. Man har brukt milliarder på å avdekke bivirkninger ved konvensjonell hormonbehandling. Ved såkalt bioidentisk behandling er ikke denne type forskning gjort. Slik forskning er svært kostbar og krever et enormt pasientgrunnlag, sier Haase Moen.

Inntil studier av denne størrelsen er gjennomført, mener den erfarne gynekologen at man ikke kan utelukke at behandling med bioidentiske hormoner kan gi alvorlige bivirkninger.

– Du slipper løs noe du ikke vet hva er. Jeg undrer meg over at kvinner vil bruke noe som er så dårlig dokumentert, sier Haase Moen.

Mener kvinnene er klar over risikoen

Gottfried mener imidlertid at det er gjort nok forskning til at hun kan si at den bioidentiske metoden er trygg.

– Kvinnene som tar bioidentiske hormoner hos meg er klar over risikoen og fordelene. De velger å gjøre det fordi livskvaliteten er så kraftig forbedret, sier Gottfried.

Selv om Werring er fornøyd med resultatene av sin behandling, tar hun sine forholdsregler.

– Absolutt, men det gjelder jo alle typer hormoner. Noe av det jeg gjør er å gå til gynekolog en gang i året, og ta mammografi. Da føler jeg meg trygg på at jeg gjør de riktige tingene, og at dette ikke er så farlig for meg, sier Werring.