STOR SMAKSTEST: Programleder Solveig Barstad holder opp Jarlsberg og Kongsgård-osten. 
STOR SMAKSTEST: Programleder Solveig Barstad holder opp Jarlsberg og Kongsgård-osten. 

Knusende seier i stor blindtest

Kongsgårdosten til Synnøve Finden har tatt opp kampen mot klassikeren fra Tine, men blir utklasset på smak i Matkontrollens blindtest.

Nylig lanserte Synnøve Finden Kongsgårdosten. Osten fikk benevnelsen «av jarlsbergost- type», og utfordret med det den klassiske Jarlsbergosten på smak.

Follo tingrett har nå to ganger slått fast at Jarlsberg er et varemerke og ikke en type ost, og Synnøve Finden kan dermed ikke bruke «Jarlsberg»-navnet på Kongsårdosten. Det er derfor denne osten nå ligger med «sensurert»-merke i ostehylla.

– Minner om viskelær

Jarlsberg ble utviklet på 50-tallet av Tine, og mange nordmenn har vokst opp med denne osten på frokostbordet. Utfordreren har derfor en tøff jobb med å overbevise det norske folk.

Matkontrollen har gjort en stor blindtest der hele 50 tilfeldige personer har smakt og vurdert de to ostene. Noen synes ostene ligner, mens andre ikke er så begeistret for nykomlingens smak og konsistens.

– Den minner om viskelær, sier en eldre mann når han smaker på Kongsgård-osten.

– Den er hard å tygge, sier en liten gutt om utfordreren.

JARLSBERG SOM FAVORITT: Innehaverne av Ostebutikken, Rafael Moreno Ardite og Ingvild Rønneberg Kopperud, blindtester de to ostene. 
JARLSBERG SOM FAVORITT: Innehaverne av Ostebutikken, Rafael Moreno Ardite og Ingvild Rønneberg Kopperud, blindtester de to ostene. 

– Denne er mer medgjørlig og god. Det er rette type ost, sier en mann om Jarlsberg.

70 prosent liker Jarlsberg best i Matkontrollens blindtest, og Synnøve Findens Kongsgård-ost blir dermed utklasset på smak.

Jarlsberg favoritt hos ostekjennere

Rafael Moreno Ardite og Ingvild Rønneberg Kopperud er lidenskapelig opptatt av ost og driver Ostebutikken på Grünerløkka i Oslo. De har også blindtestet Jarlsberg og Kongsgårdosten for Matkontrollen. Begge er enige om at Kongsgårdosten kommer til kort, spesielt når det gjelder konsistensen.

SENSURERT OST: Retten har slått fast to ganger at Kongsgårdosten ikke kan kalles «Jarlsbergost- type». 
SENSURERT OST: Retten har slått fast to ganger at Kongsgårdosten ikke kan kalles «Jarlsbergost- type». 

– Kongsgårdosten er som plastikk. Den smuldrer når du tygger. Jarlsbergosten smaker mest og har best konsistens, sier paret.

– Dette er ikke herming

Kategoridirektør Magnus Tollefsen fra Synnøve Finden har følgende kommentar til resultatet av Matkontrollens smakstest:

– Vi har brukt 13 år på å utvikle Kongsgårds unike smak og karakter. Smakstestene vi har gjort underveis viser at folk er svært fornøyd med smaken. Vi observerer også med glede at osten har blitt godt mottatt av forbrukerne ved lansering. Etter bare en uke i markedet har vi solgt mer enn 50 000 enheter ut fra butikk, skriver han i en e-post.

Han hevder at jarlsbergost har blitt laget siden 1800-tallet, og at dette er en type ost som produseres flere steder i verden.

Han mener bestemt at deres ost ikke «hermer» etter Jarlsberg.

– Dette er ikke herming. Vi har laget en helt unik ost som vi har brukt 13 år på å utvikle. Osten har egenart og egen karakter, men folk vil kjenne den igjen på smak som en Jarlsbergtype-ost, sier Tollefsen til Matkontrollen.

Tine mener imidlertid at det er ingenting som heter ost av Jarlsberg-type. De har fått rettens kjennelse på at Jarlsberg er et varemerke og ikke en type ost.

– Jarlsberg er en blanding av Gouda og Emmentaler, en såkalt Goutaler, sier kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen.

Fakta om «ostekrigen»

Tine saksøkte Synnøve Finden i februar i år like etter at de lanserte Kongsgårdosten. Follo tingrett slo fast at benevnelsen «av jarlsbergost- type» ikke kunne brukes. Dette førte til at osten måtte sladdes. Etter en runde til i tingretten ble kjennelsen fastholdt. Synnøve Finden kan altså ikke omtale, markedsføre, selge eller distribuere produkter under «jarlbergost-type» eller tilsvarende benevnelse.