Aidssyk tobarnsfar (40) voldtok kusinen (6) for å bli kvitt sykdommen

Hvert 26. sekund utsettes et barn eller en kvinne for overgrep i Sør-Afrika. Overtro gjør at mange tror de kan kureres for sykdommer som hiv og aids ved å begå voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun gråt under voldtekten, og jeg forsøkte å berolige henne, sier den 40 år gamle mannen ved hjelp av sin tolk til britiske Sky News.

40-åringen er aidssyk, og tror at ved å voldta noen kan han kureres for sykdommen. Etter at han overførte sykdommen til sin kusine har han ikke følt seg syk lenger, forteller han.

Voldtatt bare meter unna mor og far

Sør-Afrika har dystre tall når det gjelder seksuelt misbruk av kvinner og barn.

Tiåringen «Ruth» ble voldtatt bare meter unna foreldrene. Hun skulle på toalettet i familiens brakke da overgriperen slo til.

– Han fulgte etter meg. Jeg ba han om å gå vekk, men da åpnet han døra til toalettet og kom inn. Så puttet han en klut i munnen min, forteller tiåringen.

Hendelsen har satt dype spor både hos tiåringen og moren Grace. Fra å være en dyktig elev med gode karakterer og mange venner, blir «Ruth» nå mobbet hver eneste dag på skolen.

– Jeg kan se at hun er forvirret. Hun kommer gråtende hjem fra skolen og forteller at de andre elevene har ledd av henne på grunn av voldtekten. Det er veldig smertefullt, fortviler Grace.

Minst èn voldtekt i minuttet

Familien bor i Diepsloot, nord for storbyen Johannesburg. Omlag 600 000 mennesker lever i slumområdet, der antallet voldtekter har økt betraktelig de siste årene.

– Tidligere skjedde voldtektene for det meste i helgene, og det var kanskje fem tilfeller per uke. Nå er det minst èn voldtekt i minuttet. Overgrepene skjer overalt, både i familienes hjem og ute på gata, sier en lokal politimann.

I følge en rapport utarbeidet av FN blir ett av fem sørafrikanske barn seksuelt misbrukt fram til slutten av tenårene. Hvert 26. sekund utsettes en kvinne eller et barn for overgrep i landet.

Mottar penger for å ikke rapportere overgrepene

Nesten alle innbyggerne i Diepsloot kjenner en overgriper, har selv blitt utsatt for overgrep eller er de som utfører overgrepene.

I mange tilfeller blir ikke voldtektene rapportert. Ofte fordi ofrene og deres foreldre ikke har tillit til at politiet ordner opp, men også på grunn av at det er gjort avtaler med overgriperne.

En arbeidsløs mor skal ha mottatt 5000 sørafrikanske rand (i overkant av 2700 norske kroner) fra en overgriper, mot at hun ikke fortalte politiet at barnet hennes var blitt voldtatt.

Grace håper hun aldri får møte mannen som voldtok datteren.

– Mitt barn har store problemer. Jeg vil ikke se overgriperen for øynene mine. Jeg hater han, sier hun gråtkvalt.