<div>SUKKERSJOKK: Disse produktene med tørket frukt, som Bama og Brynhild Gruppen står bak, er tilsatt store mengder sukker. «Verstingen» er tropisk fruktmiks som er tilsatt 42 prosent. Foto: Håvard Kristoffersen Hansen.</div>
SUKKERSJOKK: Disse produktene med tørket frukt, som Bama og Brynhild Gruppen står bak, er tilsatt store mengder sukker. «Verstingen» er tropisk fruktmiks som er tilsatt 42 prosent. Foto: Håvard Kristoffersen Hansen.

Én av disse inneholder mer sukker enn en pose seigmenn

Matkontrollen avslører hvor mye sukker som er tilsatt i tørket frukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er alle oppvokst med at frukt er sunt, og da bør det jo også gjelde den tørkede frukten som er plassert like ved frukt- og grøntdisken i butikken.

FØLER SEG LURT: Miriam Lilliana Sundsby Jensen (her med sønnen Elias) fra Sarpsborg trodde i likhet med mange nordmenn at tørket frukt kun besto av naturlig sukker.
FØLER SEG LURT: Miriam Lilliana Sundsby Jensen (her med sønnen Elias) fra Sarpsborg trodde i likhet med mange nordmenn at tørket frukt kun besto av naturlig sukker.

Eller?

– Man føler seg jo litt lurt, sier Miriam Jensen (25) fra Sarpsborg.

Hun kjøpte nylig en pose med tørket mango fra den Lille nøttefabrikken til henne selv og sønnen Elias (3). Hun ble svært overrasket da hun kom hjem og så at frukten var tilsatt sukker, og tipset deretter Matkontrollen på Facebook.

– Det er jo egentlig helt vilt. Mango er veldig søtt, så du kjenner jo at det smaker godteri, sier Miriam, som mener den tørkede frukten heller bør stå sammen med smågodtet og ikke frukten.

Store mengder hvitt sukker

Marte Ottesen jobber som klinisk ernæringsfysiolog og lektor ved Bjørknes høyskole. Hun har sammen med Matkontrollen undersøkt en rekke tørket frukt-produkter i de største dagligvarebutikkene.

– Som forbruker kan man bli overrasket, skuffet og føle seg lurt, sier hun.

«VERSTINGEN»: Produktet med høyest sukkerinnhold er den tropiske fruktmiksen som Bama står bak. Her er nærmest halvparten av produktet tilsatt sukker. 
«VERSTINGEN»: Produktet med høyest sukkerinnhold er den tropiske fruktmiksen som Bama står bak. Her er nærmest halvparten av produktet tilsatt sukker. 

I undersøkelsen kommer det frem at mange av disse produktene er tilsatt store mengder hvitt raffinert sukker. For eksempel er tørket mango tilsatt 27 prosent sukker, og tørket banan er tilsatt ti prosent.

– Banan er jo veldig søtt ifra før, så jeg skjønner ikke poenget med å tilsette sukker i banan og annen søt frukt, sier Ottesen.

Syv ganger verre enn cola

Blant «verstingene» i undersøkelsen finner vi tranebær og tropisk fruktmiks, som Bama er distributør av. Disse er tilsatt hele 39 og 42 prosent sukker.

Sammenligner man disse produktene med for eksempel Laban seigmenn og marshmallows, så ser man at frukten inneholder mer sukker enn godteriet, når man regner med det fruktsukkeret.

– Og hvis man sammenligner den tørkede frukten med Coca Cola, så ser man at disse produktene inneholder syv ganger mer sukker per 100 gram matvare, sier ernæringsfysiologen.

Ifølge Ottesen er fruktsukkeret tilnærmet like skadelig for kroppen som det tilsatte sukkeret.

Se Matkontrollen på TV 2, torsdag klokken 20.00!

En annen vesentlig forskjell mellom tørket og frisk frukt, er at frisk frukt består av mye vann. Under tørking så fordampes mye av dette vannet. Det gjør at konsentrasjonen av sukker blir betydelig høyere.

– Et snacksprodukt

Bama er distributør av den tropiske miksen som er tilsatt 42 prosent sukker, i tillegg til den tørkede bananen og de tørkede tranebærene. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama understreker at den tropiske frukten, som er kokt i sukkerlake, er et snacksprodukt.

– Dette her er til å kose seg med, ikke til å spise på hele dagen eller bruke hele tiden, sier hun.

– Forskjellen på seigmenn – som ikke inneholder noen naturlige ingredienser, bare masse tilsetninger og fargestoff – og tørket frukt, er at det er masse fiber i frukten og for eksempel i papayen, så er det en del A-vitamin, sier Arsky til Matkontrollen.

Den lille nøttefabrikken er merkevaren til Brynhild Gruppen, som er distributør av mangoen med 27 prosent sukker og denne tropiske miksen med 28 prosent. De ønsker ikke å stille til intervju med Matkontrollen, men skriver i en epost:

«Sukkeret er tilsatt for å gjøre produktet mer spisevennlig. Alle våre produkter er merket i henhold til norske lover og regler, også når det gjelder innhold av sukker.»

SUKKERBOMBER: En av produktene med høyest sukkerinnhold i undersøkelsen til «Matkontrollen» er tranebærene, som Bama står bak. Den er tilsatt 39 prosent sukker. 
SUKKERBOMBER: En av produktene med høyest sukkerinnhold i undersøkelsen til «Matkontrollen» er tranebærene, som Bama står bak. Den er tilsatt 39 prosent sukker.