Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2013 sa Malthe-Sørenssen til spiondømte Arne Treholt at han hadde en ny kilde som kunne renvaske ham. Treholt ønsket å vite hvem dette var.

Da fikk Malthe-Sørenssen en straffedømt svensk familiefar til å spille den fiktive kilden «Gunnar».

Frem til nå har den tidligere journalisten og privatetterforskeren hevdet at denne kilden var ekte. Men nå innrømmer han løgnen overfor Dagbladet.

– Unnskyld

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både dem og saken. Er det en sak jeg har vært opptatt av i livet, så er det Treholt-saken. Jeg var så sliten og langt nede. Det førte til at jeg utviste utrolig dårlig dømmekraft, sier Malthe-Sørenssen til Dagbladet.

Treholts advokat Harald Stabell sier til TV 2 at han fikk vite om Dagbladets sak tirsdag morgen. Verken Stabell eller Treholt har snakket med Malthe-Sørenssen i dag.

Treholt-saken

  • Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han 20. januar 1984 ble pågrepet på Fornebu lufthavn og siktet for spionasje.
  • 20. juni 1985 ble Treholt dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.
  • Treholt ble benådet av helsemessige grunner i 1992. I 1999 slo han seg ned på Kypros og har bodd der i lange perioder.
  • Treholt har forsøkt å få gjenopptatt straffesaken fire ganger, men har fått avslag hver gang. Sist gang var i 2011.

Kilder: VG, Dagbladet, Wikipedia, SNL

– Jeg har heller ikke noe behov for å snakke med ham. Det er positivt at han beklager, men han hadde neppe noe valg slik han ble avslørt gjennom opptakene VG fikk tak i, sier Stabell.

JOBBET SAMMEN: Advokat Harald Stabell (til v.) og privatetterforsker og tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen. ARKIVFOTO: TV 2
JOBBET SAMMEN: Advokat Harald Stabell (til v.) og privatetterforsker og tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen. ARKIVFOTO: TV 2

– Han må ha skjønt at dette lureriet ville skade Treholt-saken. Han må ha skjønt at dette ville skuffe oss enormt.

Avslørt av VG

Det var VG som 13. februar publiserte oppsiktsvekkende telefonopptak av Malthe-Sørenssen.

I telefonsamtalene ber Malthe-Sørenssen en tidligere straffedømt svensk familiefar (51) om å spille rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar». Svensken fikk beskjed om å kontakte Treholts advokat Harald Stabell og gi ham informasjon som kunne renvaske spiondømte Arne Treholt.

VGs avsløring rystet Treholt og hans advokat Harald Stabell. De hadde i flere år jobbet sammen for å få Treholts sak gjenopptatt.

– Ville beskytte en annen kilde

ARKIVBILDE: Tilgjengeliggjort fra Politiets Sikkerhetstjeneste. Bildet viser Treholt, Titov og Lopatin i Wien.
ARKIVBILDE: Tilgjengeliggjort fra Politiets Sikkerhetstjeneste. Bildet viser Treholt, Titov og Lopatin i Wien. Foto: PST

Gjennom sin advokat har Malthe-Sørenssen inntil nå hevdet at opptakene var manipulert. Nå innrømmer han altså at de er ekte.

Malthe-Sørenssen hevder samtidig at han ikke har ført Treholt bak lyset for å tjene penger, men beskytte en annen kilde.

Det tror ikke Harald Stabell noe på:

– Nei. Før vi eventuelt får presentert en ekte kilde, legger vi til grunn at Malthe-Sørenssens kilde ikke eksisterer, sier han til TV 2.

(©TV 2 / NTB)