SKANDALERAMMET KONSERT: Det begynte som et samarbeid om elleville Beatles-show og god musikk. Nå har hele Beatles-oppsetningen blitt bare rot og konflikter. Innfelt er Åge Sten Nilsen, en av partene i saken. Foto. Anita Søderlind Andersen og Kyrre Lien / NTB Scanpix
SKANDALERAMMET KONSERT: Det begynte som et samarbeid om elleville Beatles-show og god musikk. Nå har hele Beatles-oppsetningen blitt bare rot og konflikter. Innfelt er Åge Sten Nilsen, en av partene i saken. Foto. Anita Søderlind Andersen og Kyrre Lien / NTB Scanpix

Full strid om skandalerammet Beatles-konsert

Det begynte med en banal krangel. Nå har tretten konserter over hele landet en usikker framtid, og saken kan ende i retten.

Det som skulle bli et hyggelig konsertsamarbeid om en landsdekkende Beatles-turné, endte opp som et mareritt for de involverte partene.

Det er full forvirring om hvem som skal holde konsertene. To ulike aktører tviholder på retten, og konserthusene er dermed dobbeltbooket – med to sett musikere. Blant artistene som skal være med er Christian Ingebrigtsen (39) og Gaute Ormåsen (32).

– En stor, rotete konflikt

I tre år har showet «Fifty Years Ago Today» fylt norske konserthus med Beatles-låter, år for år, som en feiring av det populære rockebandet.

Prosjektet har hatt vokalister som Atle Pettersen (26) i spissen, og planen var å fortsette samarbeidet i ytterligere tre år, til det er 50 år siden The Beatles ble oppløst i 1970.

Men nå er det full strid mellom de to partene. På den ene siden står tidligere Wig Wam-vokalist Åge Sten Nilsen og makkeren Gusty Utterdahl, på den andre siden står Fredrikstad-mannen og idé-innehaveren Jan Erik Arntsen, som også spiller gitar under showet.

– Det begynte som et overskuddprosjekt der vi skulle ha det moro sammen og lage gode show. Istedenfor ble det bare en eneste stor, rotete konflikt. Det er trist alt sammen, sier Åge Sten Nilsen til TV 2.

Kriger om konsertdatoene

FRONTSTJERNA: Atle Pettersen har vært frontfigur for Beatles-konsertene. Nå er han ikke med videre. Foto: Anita Søderlind Andersen
FRONTSTJERNA: Atle Pettersen har vært frontfigur for Beatles-konsertene. Nå er han ikke med videre. Foto: Anita Søderlind Andersen

For samarbeidet gikk ikke så bra som de hadde håpet, etter at de opprettet et felles firma; «Fifty Years Ago Today A/S». De to partene eide halvparten av firmaet hver, men de klarte ikke å enes om hvordan showet skulle være, og det ble mange konflikter.

Det begynte med en banal krangel om blant annet rekkefølgen på setlista. Til slutt har det blitt full krig mellom de to partene, og de har hyret hver sin advokat.

Like fullt er neste turnérunde med konserter, som begynner i september, satt opp rundt på de norske konserthusene. Begge partene står klare med hver sin gruppe med musikere, og begge partene har intensjon om å holde konserter på de oppsatte datoene og spillestedene.

Det store spørsmålet er hvem som har rett til å gjennomføre konsertene. Avtalene med konsertstedene er booket av Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl sitt firma Yeah Yeah Yeah A/S. Men da de opprettet det felles firmaet Fifty Years Ago Today A/S i 2013, ble det skrevet på første generalforsamling at alle avtaler skulle overføres til det nye firmaet. Det ble aldri gjort.

Setter opp identisk konsert

TIL ÆRE FOR BEATLES: I tre år har Fifty Years Ago Today-showet tatt fram gode, gamle Beatles-låter. Foto: Anita Søderlind Andersen
TIL ÆRE FOR BEATLES: I tre år har Fifty Years Ago Today-showet tatt fram gode, gamle Beatles-låter. Foto: Anita Søderlind Andersen

Likevel fortsatte Nilsen og Utterdahl å skrive alle avtaler med Yeah Yeah Yeah, og ikke i deres felles firma, der Jan Erik Arntsen er daglig leder.

– Jeg ringte for å avklare noe med et av konserthusene. Da fikk jeg plutselig beskjed om at det ikke var vi som skulle holde konsert den datoen. Selv om det er vår musikergruppe som har reist rundt på turneen de siste årene, skal plutselig konserten holdes av noen andre, sier Arntsen.

For Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl har, etter at samarbeidet røyk, satt opp konserten «Fifty Years Ago», som er nesten identisk som «Fifty Years Ago Today» – samme datoer, samme steder.

– Siden vi ikke lenger hadde noen plass i vårt felles prosjekt, tar vi med oss avtalene og setter opp et annet show. Avtalene er gjort med Yeah Yeah Yeah, og vi kan derfor gjøre som vi vil med dem, sier Åge Sten Nilsen til TV 2.

– Dette vil ikke gå stille hen

MED I DEN NYE OPPSETNINGEN: Christian Ingebrigtsen skal være med på den nyoppsatte Beatles-turneen. Her er han under Skal vi danse i 2012. Foto: Stella Pictures.
MED I DEN NYE OPPSETNINGEN: Christian Ingebrigtsen skal være med på den nyoppsatte Beatles-turneen. Her er han under Skal vi danse i 2012. Foto: Stella Pictures. Foto: DR

– Alt har kun vært intensjonsavtaler. Vi avtaler mange slike intensjonsavtaler hele tiden, for mange år fram i tid. Vi har overlatt intensjonsavtalene til The Betales, som vi skal samarbeide om Beatles-konsertene om, sier Gusty Utterdahl til TV 2.

Ifølge Jan Erik Arntsen og Fifty Years Ago Today sin advokat, Arild Karlsen, har Utterdahl og Nilsen brutt flere avtaler de to partene hadde inngått.

– Dette krenker selskapets rettigheter. Dette vil vi ikke la gå stille hen. Vi vil ikke sitte rolig og se på at dette skjer, sier Arild Karlsen.

Har hyret inn artister

I tillegg til tribute-bandet The Betales, skal Utterdahl og Nilsen også ha med seg Christian Ingebrigtsen og Gaute Ormåsen på turneen.

– Vi har vært i dialog om en rekke Beatles-show, og det er noe jeg har veldig lyst til. Konflikten vet jeg ikke noe om, den holder jeg meg utenfor, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Atle Pettersen er ikke lenger med i turneen. Etter at kontrakten gikk ut til jul, ønsket han ikke lenger å være med samarbeidet.

– Planen var hele tiden at han skulle jobbe med andre prosjekter etter jul. Dette er en konflikt mellom dem som vi ikke involverer oss i, sier Ronnie Klaussen i Artistpartner.

SKAL OGSÅ SPILLE BEATLES: Gaute Ormåsen skal også være med på den nyoppsatte Beatles-turneen. Her er han på TV 2s 20-årsjubileum i 2012. Foto: Stella Pictures.
SKAL OGSÅ SPILLE BEATLES: Gaute Ormåsen skal også være med på den nyoppsatte Beatles-turneen. Her er han på TV 2s 20-årsjubileum i 2012. Foto: Stella Pictures. Foto: Tor Gunnar Berland

Krevde full gransking av eget firma

Ifølge Gusty Utterdahl og Åge Sten Nilsen har de blitt skviset ut av sitt eget firma. Det er også grunnen til at har søkt om full gransking av firmaet de eier sammen med Arntsen.

– Vi følte oss såpass dårlig behandlet av vårt eget firma at vi ønsket en gjennomgang, sier Utterdahl til TV 2.

Saken ble behandlet av Oslo Byfogdembete, og i slutten av februar ble begjæringen avvist. De så ingen grunn til å granske Jan Erik Arntsen eller firmaet videre. Åge Sten Nilsen og Gusty Utterdahl ble også dømt til å betale alle saksomkostninger.

– Det er rettskraftig avgjort at de ikke har grunn til å føle seg skviset ut eller lurt av firmaet. Dermed må de også forholde seg til avtalene de har med firmaet. Dersom de ikke anker, så har de akseptert den avgjørelsene, sier firmaets advokat, Arild Karlsen.

Utterdahl og Nilsen vil ikke anke saken. De ønsker å legge ned firmaet Fifty Years Ago Today, som de fortsatt eier en halvpart i. Arntsen ønsker derimot ikke å legge det ned, da det er det som binder partene til de inngåtte avtalene.