SKJEVHET: Advokat Gunhild Lærum mener foreldrene bør stille likt i saker som handler om barnefordeling og samvær. Her er Lærum i FDollo tingrett sammen med advokat Gard A. Lier i 2010. Foto: Berit Roald / Scanpix
SKJEVHET: Advokat Gunhild Lærum mener foreldrene bør stille likt i saker som handler om barnefordeling og samvær. Her er Lærum i FDollo tingrett sammen med advokat Gard A. Lier i 2010. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Roald, Berit

Vil ha gratis advokat i barnefordelingssaker

«Jeg har brukt mer enn 400.000 på advokater, mens mor har fått fri rettshjelp»

I rettstvister om omsorgsrett for barn stiller ofte mor og far med helt ulike forutsetninger. Det vil advokat Gunhild Lærum ha slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener man bør ha fri sakførsel i barnefordelingssaker og i rene samværssaker. Da starter man likt, da kan ikke den ene bruke det som et moment at man har ikke noe å tape økonomisk på å gå i retten. For det er kostbart med advokater, sier advokat Gunhild Lærum.

I mer enn 20 år har Lærum jobbet med saker hvor foreldrene er uenige om omsorg og samvær med barn. Hun har erfart hvordan en rettsprosess kan slå ut svært ulikt økonomisk for mor og far.

Fri rettshjelp eller sakførsel er behovsprøvd. Grensen går på 246.000 kroner per år. Ofte tjener kvinner mindre enn menn, og får fri sakførsel.

– Hvis alle innvilges fri sakførsel, starter alle likt, og økonomi blir ikke et motiv, påpeker Lærum.

Fortvilte menn

TV 2 har mottatt en lang rekke henvendelser etter saken om amerikanske Greg, som er tilkjent 32 timers samvær per år med sin lille sønn som bor i Norge med moren. Livene deres preges totalt av striden om barna.

«Jeg har reist cirka 90 ganger fram og tilbake mellom Norge og USA for å tilbringe tid sammen med min datter. Jeg bor nå i USA og har eneansvar for min datter fordi hun selv valgte å bor hos meg når hun selv fikk bestemme», skriver en far som sier han opplevde at moren tok med seg datteren til USA når barnet var noen måneder gammelt.

De siste to årene har jeg brukt mer enn 400.000 på advokater, mens mor hele tiden har fått fri rettshjelp
Far i en barnefordelingssak

«De siste to årene har jeg brukt mer enn 400.000 på advokater, mens mor hele tiden har fått fri rettshjelp», skriver en far som sier han har mistet foreldreansvaret og er tilkjent noen timers samvær under tilsyn.

«Jeg har fått se barna cirka ti timer i løpet av de siste tre årene. Det er som å våkne i et mareritt. Jeg har brukt en formue på advokater, og det har ikke hjulpet i det hele tatt», forteller en mann som sier han har samværsrett til barna, men sitter hjelpeløs tilbake etter at ekskona dro til England med barna.

Kompliserte årsaker

Gunhild Lærum sier det ikke er noen tvil om at i de fleste tilfellene hvor det er snakk om samværsnekt og sabotasje, er det menn det går ut over.

– Det er ikke tvil om at det kan være vikarierende argumenter for å nekte samvær. Det kan være hevn fordi man har funnet seg en ny livsledsager, det kan være at man bruker barna mot den andre fordi man tror man oppnår egen gevinst.

Samtidig er det ofte en grunn til at moren fikk omsorgen i forbindelse med samlivsbruddet. Ofte finnes det grunner som man ikke kan vite noe om, understreker den erfarne advokaten.

– De fleste klarer å samarbeide. De fleste klarer å inngå en avtale. De hører man ikke noe om. Hvis man klarer å legge egne behov til side, er det ofte sånn at barna har best av å bo ett sted og ha mye kontakt med den andre. Hvis man klarer å samarbeide om det, har barnet sakene sine på ett sted, skolen og vennegjengen er på ett sted, sier Lærum.

– Men så er det noen som er veldig opptatt av å dele 50/50 uten å tenke på barna noen ganger, og da blir det argumentet som gjør at de blir uvenner, sier Lærum.

Verdifull mekling

«Advokater sier rett ut at det er forskjellsbehandling mellom menn og kvinner. Om en kvinne utsetter barna for vold, leter man etter en forklaring. Om en mann gjør det samme, er han et monster», sier en mann som forteller at han ble utsatt for vold fra kona og frykter at barna utsettes for det samme.

Gunhild Lærum forteller at Asker og Bærum tingrett bruker barneloven aktivt og henviser mange saker tilbake til mekling i stedet for å kjøre sakene gjennom rettssystemet.

Mekling er svært viktig fordi det sikrer at barna blir hørt, understreker advokaten. En mekling kan også avdekke underliggende argumenter for konflikten mellom foreldrene.

– I utgangspunktet er jeg enig i at man må prøve å få til en enighet i disse sakene, for alle er tjent med det.