Steve McClaren fikk sparken – like etter kom Benítez til St James' Park

– Det burde skjedd tidligere, sier Newcastles norske supporterleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært full krise i Newcastle etter 1-3 tapet for Bournemouth. Laget ligger nest sist i Premier League og står i fare for å rykke ned.

Steve McClaren har kun vunnet seks kamper med Newcastle i Premier League etter at han tok over før sesongen.

Ikke siden 2008/09 har statistikken vært verre for «The Magpies». Da endte det med nedrykk.

I et åpent brev til klubben spurte fansen om hvorfor dårlige resultater ikke fikk konsekvenser.

Nå har klubbens styre svart fansen med å handle. Fredag bekrefter Newcastle på sin hjemmeside at Steve McClaren har fått sparken.

«Etter tapet mot Bournemouth på lørdag har klubben brukte en del tid på å vurdere våre posisjon, og vi har i dag konkludert med at Steve McClarens ansettelsesforhold med klubben vil opphøre med umiddelbar virkning,» skriver Newcastle.

«Vi anerkjenner at det har tatt litt tid å komme frem til avgjørelsen, og at det har medført en usikkerhet for alle involverte, særlig for Steve og for spillerne. Det beklager vi, men vi føler at den tiden var nødvendig for å sikre oss at de riktige avgjørelsene ble tatt.»

Benitez inn

Det har i flere dager gått sterke rykter om at ex-Liverpool-manager og tidligere Real Madrid-trener Rafa Benitez er på vei til Tyneside.

Like etter sparkingen av McClaren ankom Rafa Benítez St James' Park. Dermed ser det ut til at spanjolen får den vanskelige jobben med å redde Newcastle fra nedrykk.

Og varsellampene blinker rødt.

Med 24 poeng på 28 kamper er det tunge tider for Newcastle. De er et av fire lag som realistisk kan rykke ned fra toppdivisjonen i England.

Det er ett poeng opp til Sunderland rett over streken, mens Swansea på plassen over har 33.

Positiv til sparkingen

Lederen i Newcastles norske supporterklubb, Audun Hageskal, er ikke sjokket over utfallet.

– Det kommer ikke som noen overraskelse, i grunn mer overraskende at det ikke har skjedd før. Det burde skjedd tidligere. Det er i hvert fall bra at det har skjedd mens det fortsatt er mulig å redde plassen. Det er fortsatt 30 poeng igjen å spille om, og det er såpass jevnt i bunnen at alt fortsatt er mulig, sier supporterlederen.

Rafael Benitez har seilt opp som den heteste kandidaten til å ta over sjefsjobben i Newcastle denne uken, og hans kandidatur falt neppe i kurs da han dukket opp på St James' Park fredag.

– Jeg er positiv til at Benitez kommer inn. Er en mann som kan snu om på situasjonen. Han er en autoritær leder med mye respekt blant spillerne. Det virker som at klubben har villet hatt en erstatter klar før sparkingen, sier Hageskal.

Supporterlederen tror Benitez er rett mann for klubben.

– Det er mange som kunne kommet inn og ledet klubben på en god måte, men Benitez er det beste alternativet på kort sikt hvis man ser på de som er tilgjengelig.

– Hele systemet er gjennområttent

TV 2s Premier League-ekspert, Simen Stamsø Møller, mener klubben har tatt en riktig avgjørelse.

– Ja, det må man si altså. Den er brutal denne manager-bransjen. Newcastle har hatt en fryktelig dårlig sesong. Det har vært veldig mange nedturer, og summen av det har gjort at McClaren ikke har fått ut makspotensialet ut av denne stallen.

– Burde man kvittet seg med McClaren tidligere?

– Hele systemet til Newcastle er gjennområttent. Det er klart at det burde vært gjort ryddigere. Både for hans, spillerne og supporternes skyld. Det at denne avgjørelsen kommer en fredag, tre dager før de skal møte serielederen, med ny manager som ikke er helt på plass ennå, tyder på at der mye å ta tak i, sier fotballeksperten.

– Hva må Benitez gjøre dersom han kommer til St. James' Park?

– Det handler om å få stabilitet i laget. De har spilt veldig mange kamper hvor de på ingen måte har kontroll. Det er nesten sånn at man tror at supporterne deres trenger mer kjedelige kamper for å føle at laget vet hva de driver med. Så å beskytte et fryktelig dårlig forsvar, kommer til å bli viktig for Benitez. Få i gang landslagsspillerne som har underprestert, tror jeg blir noen av nøklene til suksess. Men det er en vanskelig jobb, for Newcastle ser ut til å ha mistet alt som er av selvtillit.