GENERØS: Whitney Develle (22) er tatovør ved det australske tatoveringsstudioet Brisbane's Garage Ink. Det tok helt av på sosiale medier da hun tilbød gratis tatoveringer til folk som har arr etter selvskading. Foto: Whitneydevelle/Instagram
GENERØS: Whitney Develle (22) er tatovør ved det australske tatoveringsstudioet Brisbane's Garage Ink. Det tok helt av på sosiale medier da hun tilbød gratis tatoveringer til folk som har arr etter selvskading. Foto: Whitneydevelle/Instagram

Tilbyr gratis tatoveringer til de med arr etter selvskading

Den australske tatovøren ønsker at tidligere selvskadere ikke lenger skal skamme seg over arrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den australske tatovøren Whitney Develle (22) delte et svært generøst tilbud i sosiale medier. Hun tilbød gratis tatoveringer til folk som har arr etter selvskading.

På Facebook opplyste hun om at hun ville hjelpe tidligere selvskadere med å dekke over arrene deres.

Develles tilbud spredde seg raskt i sosiale medier, og nyhetsmedier over hele verden har skrevet om saken, blant annet amerikanske Buzzfeed og britiske Daily Mail.

Ble inspirert av ei venninne

Til australske 9 News forteller Develle at hun fikk ideen om å tilby gratis tatoveringer etter at en venninne viste henne sine arr etter selvskading.

– Hun fortalte meg hvor vondt det var for henne når andre spurte henne om arrene eller kommenterte dem. Ingen skal trenge å føle seg latterliggjort, sier tatovøren.

På Facebook skriver Develle at hun ønsker at folk ikke lenger skal skamme seg over arrene.

«Jeg vil at du skal se på arrene som gir deg smerte, gjør deg flau og skamfull, og være i stand til å legge disse følelsene bak deg og istedenfor være stolt av den kroppsdelen som nå inneholder kunst og tilbyr en ny begynnelse», skriver hun på Facebook.

ATTENTION: I am now accepting no new emails regarding the free tattoo enquiries. I have received a substantial amount of...

Posted by Whitney Develle on Tuesday, March 1, 2016

Responsen var overveldende

Develle fikk overveldende mye respons på Facebook-innlegget, og til slutt måtte hun sette en grense for hvor mange gratis tatoveringstimer hun kan gi bort.

Hun kommer til å tilby 50 gratis tatoveringer ut året, og i tillegg vil hun gi avslag i prisen for andre som har arr etter selvskading.

Den unge tatovøren skriver også at hun tilbyr tatoveringer kun til de som ikke lenger skader seg selv, og hun oppfordrer de som sliter med selvskading å oppsøke profesjonell hjelp.

Norsk landsforening: – Må være varsom

Her kan du få hjelp:

Mental helse hjelpetelefon: 116 123

Kirkens SOS: 815 33 300

Røde Kors hjelpetelefon: 800 33 321

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord.

Du kan også oppsøke din lokale legevakt eller fastlege, helsestasjon for ungdom i din kommune, og helsesøster eller lærer på din skole.

Lena-Maria Haugerud er daglig leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS).

Hun mener at de gratis tatoveringene for tidligere selvskadere er en god idé i utgangspunktet, men at man også må være varsom.

– Det må ikke bli slik at de som ikke velger å dekke over arrene føler seg presset til å gjøre det og enda mer skamfulle over å vise arrene, sier Hagerud til TV 2.

LFSS opplever at det varierer om selvskadere ønsker å dekke over arrene eller ikke.

– Noen skammer seg og gjør alt de kan for å skjule arrene, mens andre er stolte over at de har arr og ønsker at de skal være der. For noen kan arrene symbolisere følelser om en fortid og at man nå har kommet seg videre, sier Haugerud.