TV 2-Siri ønsker seg flere barn – på tross av svangerskapsforgiftning

TV 2s Siri Nilminie Avlesen-Østli (31) fikk svangerskapsforgiftning sent i svangerskapet. Nå viser ny forskning at sykdommen kan bli lettere å oppdage i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober ble TV 2s sportsanker Siri Nilminie Avlesen-Østli (31) mamma for første gang. Nå er sønnen Victor fire måneder gammel. Men fødselen ble ikke slik Avlesen-Østli hadde forventet. Hun fikk svangerskapsforgiftning sent i svangerskapet.

– Jeg følte meg ikke dårlig og dro faktisk og trente før jeg dro til jordmoren. Jeg var litt mer tungpustet, og hadde kanskje en liten mistanke om noe. Men jordmor reagerte raskt og jeg ble lagt inn med én gang.

Veldig vanlig

Det kan være vanskelig å oppdage svangerskapsforgiftning sent i svangerskapet. Anne Tine Staff er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer i Norge. Hun forteller at sykdommen er langt mer utbredt enn folk tror.

– På verdensbasis er det en veldig alvorlig sykdom. Ebola har tatt 11.000 menneskeliv hittil, mens det dør 80.000 kvinner hvert år av svangerskapsforgiftning. Spesielt i u-land med dårlig helsevesen er dette utbredt. Vi er heldige i Norge hvor bare tre til fire prosent rammes, og ofte sent i svangerskapet. Der er prognosene ofte bedre, sier Staff.

Ny forskning

Nå jobber hun med stort forskningsprosjekt som viser at det i fremtiden kan bli lettere å avdekke sen svangerskapsforgiftning.

– Morkaken skiller ut stoffer som viser at den er sliten. Det gjør den tidlig i svangerskapet når kvinner får tidlig svangerskapsforgiftning. Mens når man får det sent, sier ikke morkaken ifra før helt på slutten, og da virker ikke blodprøvene slik de skal. Men nå viser det seg at kvinner som får det sent i svangerskapet kan ha noen tegn som vondt i hodet, vondt i magen og høyt blodtrykk. Tar vi blodprøve på dem, kan vi nesten med hundre prosent sikkerhet si at de ikke kommer til å utvikle svangerskapsforgiftning i løpet av en uke hvis disse blodprøvene er normale.

Kan forebygges

For Avlesen-Østli kom svangerskapsforgiftningen som en stor overraskelse.

– Det kommer som lyn fra klar himmel. Man har et bilde av hvordan dette kommer til å være. Det tok tre og et havt døgn fra jeg ble lagt inn til han kom. Jeg var egentlig syk i to måneder etter det. Jeg var såpass sliten at jeg ikke klarte å gå til stellebordet og bytte pleie på sønnen min. Det ble ikke slik som planlagt. Så man bør være forberedt på det som kan skje, sier hun.

Og svangerskapsforgiftning kan være mulig å forebygge, ifølge Staff.

– Man kan selvsagt la være å bli gravid, det anbefaler vi sjelden. Men man kan bruke lave doser Dispril for de som er i risikogruppen. Så kan det være lurt å kontrollere høyt blodtrykk og overvekt.

Og opplevelsen har ikke skremt TV 2s sportsanker fra å få flere barn

– Nei, han må ha et søsken, hvis ikke blir han veldig bortskjemt. Men det venter vi litt med. Nå skal jeg tilbake på jobb snart, sier Avlesen Østli.