Tennispresident fnyser av Sjarapovas positive dopingprøve

– Dette er bare tull, sier den russiske tennispresidenten.

Til tross for at Maria Sjarapova avga en positiv dopingprøve under Australian Open i januar, føler den russiske tennispresidenten seg trygg på OL-deltakelse for landets yndling.

Den 28 år gamle tennisstjernen opplyste mandag om den positive prøven. Hun hevder å ha fått i seg stoffet (meldonium) gjennom medisin som hun har brukt i en årrekke.

– Jeg tar fullt ansvar. Det er mitt ansvar hva jeg putter i kroppen min, sa Sjarapova på mandagens pressekonferanse.

Hennes utstyrssponsor Nike har kunngjort at de bryter avtalen. Også Porsche og Tag Heuer avslutter samarbeidet.

Sportslig er det foreløpig ukjent hvilken straff som venter for russeren med fem Grand Slam-titler under beltet.

Landets tennispresident, Sjamil Tarpitsjev, tror Sjarapova vil bli klar til OL-turneringen i Rio.

– Jeg synes det er bare tull. Utøvere tar det fysioterapeutene og legene råder dem til. Jeg tror Sjarapova kommer til å spille i OL, men vi må se hvordan saken utvikler seg, sier Tarpitsjev til det russiske nyhetsbyrået Tass.

DOPINGTATT: Maria Sjarapova. FOTO: Mike Egerton/PA Wire.
DOPINGTATT: Maria Sjarapova. FOTO: Mike Egerton/PA Wire. Foto: Mike Egerton

– Må forvente straff

Meldonium er et stoff som gir deg bedre utholdenhet, og et hjerte som jobber bedre med lav oksygentilførsel. Det er veldig bra for utøvere som jobber på høy intensitet.

Stoffet ble først ulovlig 1. januar i år.

– Hun er skyldig, så hun må forvente å bli straffet. Hun er ansvarlig for hva hun får i seg. Allerede i september i fjor fikk hun beskjed om at dette stoffet ble forbudt.

– Om hun trenger det av medisinske årsaker, noe jeg stusser litt på, så syns jeg det er rart at ikke hun med det støtteapparat hun har ville søkt om medisinsk fritak. Enten har ikke hun fulgt reglene, eller så har hun ikke fulgt med, og da blir du straffet, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Sjokkerte tennisproffer

Norges høyest rangerte tennisspiller gjennom tidene, Christian Ruud, er sjokkert over avsløringen.

– Vi har ikke hatt mange skandaler i tennissporten. Dette er det første tilfellet der en av de virkelig store stjernene er tatt for doping. Det er utrolig trist, sier Ruud til TV 2.

28-åringen har brukt preparatet siden 2006 på grunn av diverse helseproblemer.

– Det kan virke som folk tar det som er helt opp mot grensen til det som er lov. Jeg er skeptisk til at hun har gått på denne hjertemedisinene i så mange år. Det føles ikke som den verste dopingskandalen hvor hun har jukset med vilje, men det er slurv og hun må ta sin straff, sier Ruud.

– Bør hun utestenges?

– Ja, det synes jeg absolutt. Det er hennes ansvar å sjekke hva som er lagt til på dopinglisten og ta ansvar for hva hun putter i seg.

– Ideelt for tennisspillere

Sjarapova er kanskje tennissportens største stjerne.

– Jeg er veldig overrasket, sier tidligere tennisproff Jan Frode Andersen til TV 2.

– Hun er en av de best betalte atletene i verden. Det er har skjedd før at mindre kjente utøvere er blitt tatt, men en stjerne av hennes format er jeg veldig, veldig overrasket over.

Han mistenker at Sjarapova vet veldig godt hvordan dette stoffet hjelper henne som utøver, ettersom det hjelper godt til med restitusjon.

– Det kan se ut til å være et middel som dessverre ser ut til å være ideelt for tennisspillere, sier Andersen.

Selv mistenkte han flere ganger at motstandere var dopet.

– Det som overrasket meg i en del tilfeller, spesielt i kamper hvor det var fryktelig varmt, var at der jeg trengte ekstra pause, så hentet de seg inn på fem-seks sekunder. Jeg hadde veldig høy puls, mens de knapt pustet. Jeg trente veldig hardt, så det overrasket meg litt.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Se Sharapova slå hole-in-one