Anabole steroider holdt på å ta livet av Christian (45)

– Syv hjerteinfarkt, to hjertestans og en pistol som ikke gikk av. Jeg burde vært død, sier Christian Mathisen (45).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på 90-tallet at Christian Mathisen og flere av hans kroppsbygger- venner begynte å sette sprøyter med anabole steroider.

ANABOLE STEROIDER: Christian Mathisen (45) dopet seg i over 10 år. Foto: Privat
ANABOLE STEROIDER: Christian Mathisen (45) dopet seg i over 10 år. Foto: Privat

– Det var jo spennende, men vi grua oss til de sprøytene, forteller Fredrikstad-mannen til God morgen Norge.

– Vi fikk jo hjelp og vi vokste, tro meg. Den «kongen på haugen»-følelsen man får i starten er helt fantastisk.

Mye mer vanlig idag

Christian forteller videre at det var mye festing og jenter og livet var helt topp, men advarer i dag alle unge om at de kan være sikre på at bunnen kommer.

– Når unge jenter trener i et år og så deltar de i bikini-fitness konkurranser, da bør varselklokkene ringe hos fastleger, foreldre og andre nære relasjoner, sier Christian Mathisen, som selv er far til Maren (11).

GOD KONTAKT: Pappa Christian sier at han har fått god kontakt med datteren Maren (11) igjen. Foto: Privat
GOD KONTAKT: Pappa Christian sier at han har fått god kontakt med datteren Maren (11) igjen. Foto: Privat

Ble alvorlig hjertesyk

Mathisen forteller videre at han han trente så hardt at muskelfester røk og at han hadde mye mer muskler enn hva skjelettet tålte.

– Jeg brakk både bein og kragebein, men det verste var at jeg bare fortsatte med misbruket.

I 2009 fikk han sitt første hjerteinfarkt, som ble etterfulgt med seks nye infarkter og to hjertestans.

– Jeg våknet med gummilapper på magen og ble ønsket velkommen tilbake av en sykepleier.

Psykiske bivirkninger

Sterke bivirkninger psykisk etter langvarig steroid-bruk, som angst og depresjoner, gjorde at Christian begynte å misbruke kokain.

– Det ble mye festing som følge av det, damer og party. Men etter et par år så gikk det og galt. Da hadde jeg klart å miste hus, båt, bil, venner og familien min orket ikke se på at jeg ødela meg selv.

STEROIDPROSJEKTET: Christine Wisløff er sykepleier med spesialisering
STEROIDPROSJEKTET: Christine Wisløff er sykepleier med spesialisering

Sykepleier og leder av Steroidprosjektet ved Oslo Universitetssykehus, Christine Wisløff, sier at ved bruk av anabole steroider så følger det sterke bivirkninger.

– Angst, depresjoner, isolasjon, endringer i personlighet er noen av de psykiske bivirkningene som i ytterste konsekvens kan føre til selvmord, forklarer hun.

Nådde bunnen

I følge Christian Mathisen så nådde han bunnen i 2015. Da forsøkte han å skyte seg selv.

– Da hadde jeg mistet alt jeg eide og jeg ville at familie og venner skulle slippe å se meg.

Etter en vill biljakt arresterte politiet Christian Mathisen i 2015. På glattcellen fikk han en reaksjon.

NÅ: I dag trener Christian mye mindre og går også turer og trener kondisjon. Foto: Privat
NÅ: I dag trener Christian mye mindre og går også turer og trener kondisjon. Foto: Privat

– Jeg vet ikke hva som skjedde, jeg satt på gulvet og gråt og ville ikke leve lenger. Etterhvert sovnet jeg og da jeg neste dag våknet så hadde det skjedd noe med meg, og det var ikke Jesus jeg hadde møtt, jeg var bare helt ferdig med dop.

Sonet dom

Mathisen måtte sone dommen i Trøgstad fengsel, der fikk han behandling på rusmestringsavdelingen.

– Jeg visste ikke at det var hjelp å få, men det er det!

I august 2015 kom Christian hjem igjen til Fredrikstad og forteller at det var helt fantastisk.

– Det tar tid for familie og venner, men det går fremover, spesielt er forholdet til datteren min Maren (11) blitt bedre.

Samarbeider

Christian har også tatt kontakt med Antidoping Norge og etablerer i disse dager samarbeid med en av dem han møtte i Trøgstad fengsel.

– Christine Wisløff holdt foredrag for oss på rusmestringsavdelingen. Det var kjempebra, nå må vi få dette ut til treningssentre og nå ut til ungdommen. Slutt å bruke dop!

Chat med God morgen Norges ekspert:

  • Profilbilde
   Thomas Nummefor 4 år siden
   Del
   Tusen takk for mange flotte spørsmål. Vi må dessverre avslutte nettpraten nå, men har dere flere spørsmål, ta gjerne kontakt på mail: steroider@ous-hf.no eller tlf 46959791.
  • Profilbilde
   Anonymfor 4 år siden
   Del
   Hei! Ved nøye bruk og bra pct både under og etter kurer skal det utrolig mye til å få alvorlige bivirkninger. Og som det står nevnt under om steroider så har faktisk ikke vold noen sammenheng med steroider, mange som har hørt og tror på utrykket "roid rage" som faktisk bare er tull, men det som skjer er at man kan forsterke følelser. Altså: er man i utgangspunktet en hissig og voldelig person vil dette bli forsterket, er man en hyggelig og god person vil man ikke bli noe voldelig pga av bruk. Har mange venner og bekjente personlig erfaring av at man kan kjøre noen kurer og gjøre det på en forsvarlig og ordentlig måte uten av at man får bivirkninger, alvorlige hjerteattack og blir voldelig. Tror du har slurvet på doseringer, pct og for korte opphold mellom kurer, eventuelt kjørt på for mye samtidig isteden for litt normal kur som eksempel: Testo,winstrol og eventuelt en og annen mikset inn i kuren. Var kanskje ikke så mye spørsmål her men vil veldig gjerne vite din mening om det jeg nettopp forklarte. Takk og bra at ting har ordnet seg for deg!
   1. Profilbilde
    Christine Wisløfffor 4 år siden
    Del
    Begge svarer: Det er selvfølgelig store variasjoner i forhold til symtombilde og bivirkningene man opplever etter bruk. Sammenhengen mellom bruk og vold er som du sier komplisert, og det finnes lite forskning på dette grunnet etiske dilemmaer. Men det er sikkert at det forekommer økt vold der det er et blandingsmissbruk med f.eks alkohol. Når det gjelde dosering så tok Christian lave doser og slurvet ikke. Han levde regelmessig og var hyppig på kontroller hos lege.
  • Profilbilde
   Mikefor 4 år siden
   Del
   Hei! Hvorfor kom fristelsen for å starte med anabole steroider?
   1. Profilbilde
    Christine Wisløfffor 4 år siden
    Del
    Christian svarer. Da jeg vokste opp med en gjeng med kroppsfikserte Gutter som var muskuløse så var fristelesen veldig stor til å vokse og se bra ut.
  • Profilbilde
   Anne Marit for 4 år siden
   Del
   Hei Christian! Jeg vil bare ønske deg all lykke til videre med ditt nye liv! Du rørte meg med din sterke historie!! Nyt livet videre med dine gode holdninger! ????
   1. Profilbilde
    Christine Wisløfffor 4 år siden
    Del
    Christian svarer. Tusen Takk for de gode ordene .
  • Profilbilde
   Aina Gardsteigfor 4 år siden
   Del
   En ting jeg lirer på, er at som ung gjør man mange ting som ikke alltid er verken gjennomtenkt eller lurt men hvorfor fortsatte du som godt voksen?
   1. Profilbilde
    Christine Wisløfffor 4 år siden
    Del
    Christian svarer.Når du først har begynt å bruke steroider og driver med kroppsbygging er det veldig vanskelig å bare slutte.Man blir veldig avhengig av dette , slik man blir med andre ting.Det er en kraftig nedtur å gå av , da man lenge har levd og hatt det bra , så ser man ingen grunn til å slutte før det er for sent dessverre.
  Lik TV 2 Underholdning på Facebook