– En helt latterlig avgjørelse

Selv motstanderens manager mente dommer Trevor Kettle dummet seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når dommer Trevor Kettle mener det er tid for å blåse av for pause, så blåser han av.

Uansett hvor ballen måtte befinne seg.

Det fikk Accrington Stanley smertelig erfare i lørdagens oppgjør med AFC Wimbledon.

For sekunder mens ballen allerede hadde forlatt foten til Billy Kee, og var på vei forbi Wimbledon-keeper Kelle Roos, så blåste Kettle av omgangen.

– Jeg har aldri sett noe lignende i mine 46 år som spiller og manager. Han blåser i det ballen er på vei inn i nettet. Du kan ikke forklare det. Alle på banen var sjokkert. Dommere gjør feil fordi de er mennesker, og det er det som gjør fotballen så spesiell. Får du har alltid noe å snakke om og diskutere, sa Accrington-manager John Coleman til BBC etter kampen.

Selv motstanderens manager hadde sympati med hjemmelaget etter 0-0-kampen.

– Hvis det hadde gått mot meg, så ville jeg følt nøyaktig det samme som John gjør. Den avgjørelsen var fullstendig latterlig, sier Neal Ardley til London 24.

Den tidligere danske FIFA-dommeren Kenn Hansen har analysert situasjonen på sin hjemmeside lortedommer.dk.

– Reglene sier at dommeren skal legge til så mye tid som er påkrevd. Det kan være på grunn av skadebehandling, bytter, uthaling av tid, trenere som ikke vil forlate teknisk område eller hvilken som helst annen forsinkelse. Et straffespark skal dog avvikles selv om tiden er ute. Men når tiden er ute, så er tiden ute. Teknisk sett er altså dommeren i sin fulle rett til å blåse av, skriver han, før han fortsetter:

– Nå er vi klar for å snakke om hvorfor halve verden ler av ham (og resten er rasende på ham). Det er ingen tvil om at det er mot spillets ånd å blåse av når ballen er på vei mot mål. Hvorfor? Fordi fotballens tidtaking ikke er nøyaktig på sekundet. Det er annerledes i håndball, basketball, amerikansk fotball og alle andre idretter der det er effektiv spilletid som styrer kampen. I de idrettene kan man med god grunn reagere dersom det blir scoret etter siste spillesekund. Men ikke i fotball. Tiden blir lagt til omtrentlig. Det er absolutt ingen objektivt målbar vitenskap. Det kan derfor være vanskelig for en dommer å vite nøyaktig tid.

Men det er ikke første gang Trevor Kettle er i hardt vær.

49-åringen fortalte i 2007 til lokalavisen Rutland Times at han så for seg en karriere i Premier League.

– Jeg er 40 nå og det neste steget er å bli en Premier League-dommer. Dersom jeg ikke blir det, så blir det ytterligere ni sesonger før jeg når pensjonistalderen for dommere, sa han.

Ni år senere har flygelederen fortsatt ikke fått dømme en kamp på øverste nivå i England.

I løpet av sine snart 14 år som dommer i det engelske ligasystemet, så har han delt ut 1491 gule og 103 røde kort, fordelt på 415 kamper.

– Det var en grusom prestasjon av en person som ikke burde dømt på dette nivået. Det virket ikke som om han skjønte noe fra start til slutt, raste daværende Luton-manager Mick Harford til Daily Mail etter en kamp mot Millwall i 2009.

Året etter var det Swindon-manager Danny Wilson som ikke klarte å holde tilbake kritikken mot Kettle.

– Jeg kommer ikke til å gi dem den tilfredsheten ved å la FA hente meg til London for å gi meg ris på baken, men jeg må si at prestasjonen hans var veldig, veldig dårlig, sa han til Swindon Advertiser.

Før han fortsatte:

– Vi vet det er vanskelig å dømme en kamp og vi skal ikke gjøre oss til dommere og si «han gjorde det feil og det feil». Han gjorde alt feil i dag!

Simon Grayson var heller ikke nådig etter en kamp mellom Preston North End og Wolverhampton Wanderers tidligere denne sesongen.

– Jeg pleier å støtte dommerne, for jeg vet de har en veldig vanskelig jobb. Men det er enkelte dommere du vet du får en tøff ettermiddag når du får vite at du skal ha dem. Og det gjelder begge lag. Jeg klager ikke bare for mitt lag, for det var avgjørelser som gikk for oss som var overraskende, sa han til Lancashire Evening Post.

Også Wimbledon-manager Ardley har kritisert Kettle tidligere. Han var rasende etter at Adebayo Akinfenwa ikke fikk et straffespark mot Wycombe i april i fjor.

– Taklingen av Bayo er det mest soleklare straffesparket du noen gang vil se. Jeg sa til dommeren at det var den verste avgjørelsen han noen gang kommer til å gjøre. Hvordan han lot være å dømme vil jeg aldri få svar på, sa han til London 24.

Så spørs det om ikke Kettle klarte å gjøre Ardleys ord til skamme i lørdagens kamp.