STOLEN AUKSJONERES BORT: På denne stolen skrev J.K. Rowling den første og andre Harry Potter-boka. Foto: Heritage Auctions og Bill Haber/AP
STOLEN AUKSJONERES BORT: På denne stolen skrev J.K. Rowling den første og andre Harry Potter-boka. Foto: Heritage Auctions og Bill Haber/AP Foto: Bill Haber

J.K. Rowlings «magiske» stol auksjoneres bort for kjempesum

Sittende på denne stolen skrev J.K. Rowling de to første Harry Potter-bøkene. Den er forventet å gå for over 800.000 kroner.

Denne spinkle eikestolen er ikke som alle andre stoler, for på denne stolen har det blitt skapt mye magi.

Det var nemlig sittende på denne at den fattige alenemoren Joanne Rowling, i dag kjent under pseudonymet J.K. Rowling, skrev de to første Harry Potter-bøkene.

Stolen har derfor blitt et yndet samleobjekt som har byttet hender mange ganger de siste årene.

Rowling la den selv ut til aksjon første gang i 2002, og fikk 200.000 kroner som gikk til inntekt for arbeid for barns sikkerhet.

Har pyntet den med gullskrift

«Du synes kanskje ikke jeg er vakker, men ikke døm meg etter det du ser», har Rowling skrevet med gullmaling på stolen.

«Jeg skrev Harry Potter mens jeg satt på denne stolen», står det videre.

Forfatteren har også lagt ved et personlig brev som avsluttes med «min nostalgiske side er trist fordi jeg må skilles med den, men ryggen min er ikke det».

Effektene går unna for millioner

Det er snart 20 år siden Harry Potter-eventyret startet, og samlereffektenes verdier går i været. I 2013 gikk en av bøkene fra det første opplaget for svimlende 1,27 millioner kroner.

Et manuskript for The Tales of Beedle the Bard (Skalden Skurres historier) gikk for 33 millioner kroner.

Auksjonariusen tror derfor at stolen vil gå for mer enn de 380.000 kronene.

– Jeg vil bli overrasket dersom den går for mindre enn 75.000 dollar (ca. 635.000 norske kroner). Jeg tror den lett kunne gått for over 100.000 dollar (848.000 kroner), sier auksjonarius James Gannon.