OMSTRIDT: Flere fylkeslag i Høyre går nå inn for å forby bruken av hijab på barneskolen. Bildet er fra en jenteskole i Afghanistan. Foto: Scanpix
OMSTRIDT: Flere fylkeslag i Høyre går nå inn for å forby bruken av hijab på barneskolen. Bildet er fra en jenteskole i Afghanistan. Foto: Scanpix

Høyre i Nord-Trøndelag vil forby hijab i barneskolen

Barn i grunnskolen skal forbys å bruke hijab på skolen, ønsker Høyre i Nord-Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkeslaget holdt årsmøte i helgen. Nord-Trøndelag Høyres Kvinneforum hadde foreslått hijab-forbudet, og fikk gjennomslag, melder Adresseavisen.

Kvinneforumet mener barnehijab begrenser barn og unges frihet.

– Vi gjør dette fordi vi har lyst til å beskytte ungene. Det er jo egentlig ikke en religiøs troskledning, man kan være troende muslim uten å gå med hijab. Hijab hindrer dem i å være barn og det hemmer dem i å være en del av det vanlige samfunnet. Vi har lyst til at jentene skal ta dette standpunktet selv, sier avtroppende leder av Høyres Kvinneforum, Hilde Melhus til avisa.

Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand i Telemark fremmet i februar et forslag til Høyres programkomité om å forby bruk av hijab i barneskolen.

- Vi må være klare over at sosial kontroll er en utfordring vi har i enkelte miljøer i dag, og den utfordringen vil ikke bli mindre i tiden som kommer, sa Farahmand da forslaget ble fremmet.

Leder av programkomiteen til Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker debatten velkommen.

– Dette er en stor diskusjon, som passer godt i programarbeidet. Og det reiser en del prinsipielle spørsmål som også er interessante, sa Røe Isaksen om forslaget i februar. (TV 2/NTB)