Kvinnene ofre i Vasalopp-skandale

Ble lovet fritt leide, men ble hindret av herreløpere i spurten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MORA (TV2): Den svenske storfavoritten, Brita Johansson Norgren, mener hun ble fratatt muligheten til å vinne Vasaloppet. Før løpet fikk damene vite at de skulle få egne spor til venstre på oppløpet, og at de lavere rangerte herreløperne skulle gå til høyre for kvinnene.

Men slik gikk det ikke. Den svenske jenta kom seg aldri løs, ble sperret av en rekke herreløpere som kjempet om ubetydelige plasseringer mellom 100 og 200. Katharina Smutna fra Team Santander tok dermed seieren siden hun kom først ut på oppløpet.

– Jeg ble nok hindret litt. Taktikken min var å ligge bak til oppløpet startet, nettopp fordi vi hadde blitt lovet åpne spor, men slik ble det ikke, sier en skuffet Johansson Norgren.

Se innspurten for kvinnene øverst i saken!

Beklaget

Ledelsen i Vasaloppet møtte opp på den offisielle pressekonferansen og beklaget det som skjedde.

– Vi må prøve å finne ut hvorfor det ikke fungerte slik vi hadde planlagt. Vi hadde store skilt 500 meter før mål, og vakter med fløyter som skulle varsle herreløperne om å gå i riktige spor. Men om de ikke hørte fløytene, eller bare ga blaffen i signalene, er vanskelig å si. Det er bare å beklage at dette skjedde, sier sportssjef i Vasaloppet Tommy Höglund.

– Det er vel første året det har vært så tett i kvinneklassen, så vi var kanskje ikke helt forberedt på det.

Men det er liten trøst for Johansson Norgren.

– De burde kanskje latt være å informere oss om dette. Da hadde jeg nok planlagt løpet mitt helt annerledes, sier hun.

Knakk staven

Også Lina Korsgren som ble nummer tre hadde problemer, og hadde personkontakt med flere herreløpere på oppløpet.

– Det var en kar som var borti meg, men det var nok han som var mest irritert. Jeg knakk nemlig staven hans, ler Korsgren.

Også for fire år siden ble det bråk da Vasaloppet-ledelsen ble kritisert for diskriminering av kvinner etter at Vibeke Skofterud først ikke fikk bil i premie etter å ha satt løyperekord.

Det endte med at Vasaloppet etter noen dager måtte kapitulere, og gi Skofterud samme bil som herrevinneren i premie.