– Han får være hjelperytter

Ingen nåde hos Dario Colognas norske lagkamerat før Vasaloppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SÄLEN (TV 2): Morten Eide Pedersen er enslig nordmann på Team Expirit, og under Vasaloppet får han celebert selskap på laget av den tripe olympiske langrennsmesteren Dario Cologna.

– Det er fint at han stiller opp, og han har mange meritter. Jeg har ikke gått et eneste verdenscuprenn en gang, humrer Eide Pedersen.

Uten at det tar selvtilliten fra mannen som er på fjerdeplass i langløpscupen Ski Classics.

– Dette er ikke det det samme som verdenscup, så han får bli hjelperytter, spøker han.

– Vannbærer

Noe som blir mottatt med et smil hos den sympatiske sveitseren.

– Ha, ha, ja vi får se. Kanskje blir jeg vannbærer hvis jeg «dør» etter 50-60 kilometer, ler Cologna.

Men samtidig understreker han at han ikke stiller opp i Vasaloppet for moro skyld.

– Jeg bestemte meg bare for tre uker siden at jeg skulle gå Vasaloppet. På grunn av skaden i leggen som jeg fikk under Tour de Ski, kan jeg ikke gå tradisjonelt langrenn, så da ble det langløp i stedet. Jeg har hatt en del stakeøkter, men sammenlignet med de beste langløperne har jeg få kilometer med staking, smiler Cologna, som likevel mener at løpet passer han.

– Jeg er ganske god til å stake, sånn sett passer dette løpet til meg. Og det er selvsagt mulig for en verdenscupløper å vinne Vasaloppet med litt spesialtrening. Så ikke regn meg blant de største favorittene, sier Cologna.

Godt forberedt

Cologna har ligget i Sverige i tre dager før kraftprøven på 90 kilometer mellom Sälen og Mora. Han har med seg sitt faste serviceteam, og er kanskje den eneste løperen i feltet som stiller med egen personlig presseansvarlig. Og det er ingen tvil om at Cologna har respekt i feltet.

– Han er en fantastisk skiløper. Jeg tror han kan vinne Vasaloppet, sier fjorårsvinner, Petter Eliassen.

Det er ikke den andre store forhåndfavoritten helt enig i.

– Det er ingen tvil om at Dario er en fantastisk god skiløper, men jeg tror kanskje det blir for langt, sier Tord Asle Gjerdalen.

Cologna gleder seg, og sier han er full av resepekt for distansen.

– Jeg er mer nervøs nå enn før et verdenscuprenn siden dette er nytt for meg. Så jeg har respekt for distansen, sier Cologna.