Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang står en Kennedy på Nationaltheatrets scene.

Kerry Kennedy har kommet til Oslo for å se sin bok om menneskerettigheter bli til teaterstykket "Mot uten grenser".

Stykket handler om menneskerettighetsaktivister og deres kamp. Høyst aktuelt mener Kennedy, og henviser til Trump

Billig taktikk

– Det er to måter å vinne en valgkamp på. Man kan vinne den ved å appellere til kjærlighet og optimisme, eller man kan gjøre det på den billigste måten; appellere til folks redsel og sinne. Det gjør Trump, sier Kennedy.

Kerry Kennedy vet hva hun snakker om. Hennes onkel var president John F. Kennedy, og hennes far Robert Kennedy var både justisminister og presidentkandidat.

Truer menneskerettighetene

I sin bok har Kennedy snakket med menneskerettighetsaktivister som har kjempet for de svakeste i samfunnet. Nå ser hun de samme menneskerettighetene bli truet på nytt.

– Donald Trump vil nekte muslimer inngang til USA, han går løs på mexikanerne, han vil bygge en mur mot Mexico og han får støtte fra hvite nasjonalister i USA.

Hun legger ikke skjul på hva som kan være konsekvensens av Trumps retorikk.

– Han isolerer enkeltgrupper som skaper hat og det oppmuntrer til terrorisme. Det er farlig for USA og det er farlig for verden.

–Viktig å stå på scenen nå

Skuespiller Henrik Mestad er blant skuespillerne som står på scenen under dagens forestilling. For han er det spesielt viktig å nå ut med budskapet til publikum nå.

– Trump er et godt varsel på en "hold drittsekkene unna-holdning" vi ser brer seg i verden nå. I vår levetid så har nok ikke menneskerettighetene vært med truet enn de er nå, sier Mestad.

Ut av komfort-sonen

Regissøren for stykket Lise Fjellstad spiller også en av menneskerettighetsaktivistene. Hun mener det er på høy tid at folk blir mer modige.

– Jeg er så lei av at folk er i sin lille komfortsone mens alt og alle andre er skumle. Har vi den holdningen, vil man aldri kunne gjøre en forskjell til det bedre, sier Fjellstad.

Nå håper hun at skoler og andre institusjoner kan bruke stykket til å øke kunnskapen om verdien av menneskerettighetene.