Klare for Oslo-festival: – Alle vet at menn er griser, og det er godtatt

SENTRUM SCENE (TV 2): Rebecca & Fiona har laget et helt album dedikert til kvinnelige popstjerner som har blitt offer for en mannsdominert bransje.

Denne helga går musikkfestivalen ByLarm av stabelen i Oslo. Blant de over 100 artistene som står på Oslo-scenene, er de to svenske stjerne-DJene Rebecca & Fiona.

SÆREGEN STIL: Rebecca & Fiona på Grammis, svenskenes Spellemannsprisen, tidligere i år. Foto: Stella Pictures
SÆREGEN STIL: Rebecca & Fiona på Grammis, svenskenes Spellemannsprisen, tidligere i år. Foto: Stella Pictures Foto: Robert Eklund

I hjemlandet har de vunnet flere priser for elektronika-musikken sin, men de har også turnert som DJer gjennom USA, Asia, Australia og Europa.

TV 2 møter de to på Sentrum Scene i Oslo, og de kan fortelle at de har en helt spesiell tanke bak musikken sin.

– Den er inspirert av kvinneskjebner som Marilyn Monroe, Anna Nicole Smith, Britney Spears og andre som har blitt offer for den mannsdominerte industrien, og som ikke taklet presset, sier Fiona FitzPatrick (30).

Kjenner på presset

Som kvinnelige DJer i en mannsdominert bransje, har de også selv fått føle på presset.

– Det er ekstremt stort press på unge jenter. Det er noe vi har måtte jobbe aktivt mot for å unngå. Vi synes ikke det er helsevennlig: Man skal være verdens smaleste, smarteste, kuleste, mest sosiale, skjønneste og mest sexy på en gang, sier Fiona.

SOM TO DRÅPER VANN: Rebecca & Fiona er nesten like og kler seg helt likt. Da de møttes for noen år siden, ble de bestevenner med en gang. Her på fjorårets Grammis, svenskenes svar på Spellemannsprisen. Foto: Stella Pictures
SOM TO DRÅPER VANN: Rebecca & Fiona er nesten like og kler seg helt likt. Da de møttes for noen år siden, ble de bestevenner med en gang. Her på fjorårets Grammis, svenskenes svar på Spellemannsprisen. Foto: Stella Pictures Foto: Robert Eklund

– Samtidig så skal man ikke være for mye av det heller, for da blir du kritisert for at det er for mye, sier Rebecca Scheja (27).

– Alle vet at menn er griser

– Menn, derimot. De kan si og gjøre hva de vil uten at folk reagerer. Alle vet at menn er griser, og det er godtatt, sier jentene.

De mener at de blir forskjellsbehandlet fra sine mannlige kolleger i bransjen.

– I starten merket vi at guttene trodde at vi ikke klarte å lage musikk selv, og at vi ikke kunne teknikk. Nå driter vi i det. Vi bryr oss ikke om hva de tror, sier Fiona.