Hun gjorde Hegle Svendsen en stor tjeneste. Men ingen av dem visste om det

– Marianne skal få en gratisbillett til VM, sier Emil Hegle Svendsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Sporten): Lørdag starter VM for Emil Hegle Svendsen med sprint i Holmenkollen. Forventningene er ikke like høye som de vanligvis er, men å avskrive 30-åringen er en risikabel øvelse.

For ikke siden 2009 - og da var han syk det meste av tiden - har Hegle Svendsen endt uten individuell medalje i et mesterskap.

– Det er jeg veldig stolt av. Og det er hyggelig at du nevner det nå som det stort sett bare snakkes om hvor dårlig sesong jeg har hatt, sier han med et smil.

Følg gutta i Camp Kollen-bobilen døgnet rundt på tv2.no.

For det meste av karrieren til Emil Hegle Svendsen har stort sett vært en sammenhengende opptur. Riktignok var han ikke blant de aller beste da han kom inn ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer, men det tok ikke lang tid før trønderen var verdens beste i sin aldersklasse.

– Det var mange som var like gode som meg på NTG. Men da jeg kom inn i systemet, og inn i toppidrettshverdagen, da fikk jeg et veldig løft. Etter det skjøt karrieren fart. Jeg har opplevd mye i karrieren, men årene på NTG var utrolig morsomme. Det var minner for livet, rett og slett, sier Svendsen.

Kikket ut vinduet
Hvilken vei karrieren hadde tatt om det unge skiskyttertalentet aldri kom inn på NTG er umulig å si. Men ting kunne sett ganske annerledes ut:

I utgangspunktet var det sju plasser ved skiskytterlinja den høsten. Idrettslærerne - ved Knut Tore Berland og Kjetil Sæter - hadde Hegle Svendsen på sjetteplass på sin liste. Altså inne i varmen.

Men etter intervjurunden med skolens faglærere så det litt verre ut.

– Jeg tror lærerne hadde opplevd ham som litt ukonsentrert. Emil hadde sittet på intervjuet og kikket ut vinduet, og ikke helt møtt blikket deres. Vi fikk meldinger om at de var usikre på ham, at han kanskje ikke hadde riktig fokus til å gå på NTG. Dermed ble han satt to plasser ned på rangeringen, til åttendeplass. Så sendte vi ut tilbud til de sju første, forteller Knut Tore Berland.

Men tilfeldighetene ville ha det til at en av de sju som faktisk fikk tilbud om plass - Marianne Aas Krog fra Jessheim - fikk kalde føtter.

– Dermed rykket Emil inn på laget, forteller Berland.

Angret på valget
Aas Krog var 15 år den gangen, og husker hun vegret seg mot å flytte hjemmefra.

– Jeg syntes det var skummelt, fordi jeg ikke hadde så stort nettverk i skiskyttermiljøet ennå. I tillegg gikk søsteren min allmennfag på Jessheim videregående, og hun var et forbilde for meg på mange områder. Så da startet jeg på det i stedet, sier hun.

Aas Krog var vel så mye langrennsløper som skiskytter på det tidspunktet, og søkte også om opptak ved langrennslinja på NTG.

Der kom hun imidlertid ikke inn. Og - som hun har angret på i etterkant - valgte hun ikke å spesialisere seg i skiskyting før senere.

– Angrer du på at du takket nei til plassen?

– Ja, i enkelte perioder gjorde jeg vel det. Jeg så samholdet de hadde på NTG, mens jeg stort sett trente aleine. Jeg fikk noen gode plasseringer selv om jeg ikke var en del av miljøet på NTG. Så ja, kanskje jeg angrer litt, sier hun og smiler.

Som skiskytter kan Marianne Aas Krog skilte med et gull og noen medaljer i junior-NM, samt en deltakelse i EM.

Emil Hegle Svendsen har fire OL-gull, 11 VM-gull og 38 verdenscuptriumfer.

– Du gjorde kanskje norsk skiskyting en tjeneste ved å si nei til plassen?

– Kanskje. Hvis man skal lykkes i en sånn type idrett må man nesten ha motivasjonen på plass 100 prosent. Ettersom jeg ikke hadde det da jeg ble senior, er jeg glad for at jeg ga muligheten til noen andre, sier hun.

– Jeg tror Emil ville blitt god uansett hvor han havnet, men jeg er veldig glad han gikk på NTG, fikk god matching og fin utvikling i de årene, sier Knut Tore Berland.

Marianne Aas Krog innrømmer at hun i en periode sleit med valget sitt.

– Tre, fire år etter at jeg hadde sluttet med skiskyting kjente jeg på det. Det var en periode der hvor jeg ikke så skiskyting på TV i det hele tatt, fordi det kom fram enkelte minner og følelser. Jeg skulle gjerne vært en del av det.

Gratisbillett til Kollen
TV 2 fortalte historien for Hegle Svendsen da skiskytterne ladet opp til VM på Beitostølen i slutten av februar.

– Det har jeg ikke hørt før. Men det kan godt hende det stemmer, sier han.

– Så indirekte skylder du henne kanskje en stor tjeneste?

– He-he, ja, jeg gjør jo det. Hun skal få en gratisbillett til Holmenkollen hvis hun kommer og sier fra, sier han.

Hegle Svendsen trekker fram sin NTG-trener Knut Tore Berland - som nå er trener for privatlaget Mesterbakerne - som en uhyre viktig person i utviklingen sin.

– Han er en fantastisk trener, og ekstremt god på det stadiet der i karrieren, når man skal lære seg skiskyting, hva det handler om, den strukturerte hverdagen. Alt det der, sier han.

Berland tror hans gamle elev kan komme til å overraske mange de neste ti dagene.

– Er det noen som klarer det (å motbevise skeptikerne), så er det ham. Jeg vet hva som bor i gutten, og jeg er ganske sikker på at han har gjort jobben i år uten å få betalt for innsatsen han har lagt ned. Nå har Emil fått fred og ro, og det var viktig at han fikk en måned på å finne seg selv. Jeg har god tro på at han tar VM-gull i Kollen, sier Berland.