Derfor er dette verdens beste vinområde

Vin fra Burgund-distriktet i Frankrike regnes som et av det aller beste området blant vinkjennere. Her kan du få noen gode vintips!

Vinmarkene som strekker seg fra Lyon og nordover til sennepsbyen Dijon har alle svært gode forutsetninger for å lage god vin. Vinproduksjon har alltid betydd mye i det gamle hertugdømmet Burgund og vinbøndene her har alltid vært stolte over produktet de lager. Noen omtaler Burgundviner som vinens Rolls Royce.

– Det er utrolig bra vin som kommer herfra og prisene er høye, sier God morgen Norges vinkjenner, Liora Levi. Og en god Burgundvin skal nytes, sier hun.

Vin til 35 000 kroner

Burgund-distriktet har fortsatt status som noe av det mest sofistikerte i vinens verden. Men kvalitet koster. Da Vinmonopolets syv spesialbutikker hadde stort Burgundslipp i februar var en Romanée-Conti Grand Cru 2012 priset til 35 000 kroner. Interessen var så stor at vinentusiasten Bjørn Håvard Larsen lå utenfor polet på Aker Brygge i fem dager for å komme først i køen!

– Det er veldig mange små kommuner som lager gode viner i Burgund, sier Levi. Her er klima og jordsmonn perfekt og de dyrker vinen på små konsentrerte områder. De blander altså ikke druene så mye. Det gir dem et godt rykte.

Hvitvin

Mange tror at Burgundvin bare lager gode rødviner. Men hvitvinene er i særklasse de også.

– Hvite Burgundviner passer til fete fisker som laks og kveite eller kylling og annet hvitt kjøtt, sier Levi. Viner med eikelagring kan godt serveres bittelitt varmere enn annen hvitvin.

Alkoholfritt

Dersom du ønsker et godt alkoholfritt alternativ, prøv Balholm Premium eple og blåbær fra Sogn og Fjordane.

Liora Levis vinanbefalinger fra Burgund

1. Rød: Bouchard Côte de Beaune-Villages 2013, Burgund, Frankrike. Kr. 245,90 (Bestillingsutvalget)

2. Rød: Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2014, Burgund, Frankrike. Kr. 169,90 (BU)

3. Hvit: Lequin-Colin Saint-Aubin 2013, Burgund, Frankrike. Kr. 314,90 (BU)

4. Alkoholfritt: Balholm Premium Eple&blåbær øko. Sogn og Fjordane, Norge. Kr. 80,40