KVINNEOPPFINNELSER: Den skuddsikrevesten, ølet og vindusviskerne er noen av oppfinnelsene som kvinner som står bak. Foto: NTB scanpix
KVINNEOPPFINNELSER: Den skuddsikrevesten, ølet og vindusviskerne er noen av oppfinnelsene som kvinner som står bak. Foto: NTB scanpix

Disse viktige oppfinnelsene kan man takke kvinner for

Kvinner tar kanskje litt mindre plass i historiebøkene enn menn. Likevel kan vi takke kvinner for mange av de store oppfinnelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historisk sett har de store oppfinnerne opp gjennom tiden vært menn. Kvinner er ikke de som har utmerket seg som de fremste forskerne og innovatørene.

Likevel er det flere store oppfinnelser man faktisk kan takke kvinnene for. Og man skal ikke se bort i fra at det er kvinner som står bak noen av de kjente mannlige oppfinnelsene også, skal vi tro kvinnehistorikere. Kvinner fikk nemlig ikke lov til å ta ut patent i eget navn før mot slutten av 1800-tallet.

På tross av dette er det noen som likevel har utmerket seg som oppfinnere. Visste du for eksempel at det antas at det var kvinner som stod for den aller første ølbryggingen?

– Lite generøse menn

En av grunnene til at man ser mindre til kvinnelige enn mannlige oppfinnere og innovatører i historiebøkene, er fordi kvinner gjennom tidene ikke har hatt adgang til universiteter og høyskoler, ifølge professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Sandvik.

– Men man ser at kvinnene på tross av dette likevel kommer frem i historiebøkene, og det er jo bra. Det sier ganske mye, forteller hun.

Hun legger til at dagens lærebøker generelt er lite personfokusert, men hvis man tar et dypdykk i historien, vil kvinnelige navn dukke opp mer enn man kanskje tror.

– Det spørs om kvinner hadde vært mer kreditert i bøkene om menn bare hadde vært generøse nok, sier hun.

Dagligdagse oppfinnere

Forsker i innovasjon og økonomisk organisering ved Handelshøyskolen BI, Eirinn Larsen, sier til TV 2 at mye av grunnen til kvinnenes fravær i historiebøkene er fordi kvinner og menn alltid har hatt forskjellige oppgaver.

– Kvinner har stått for helt essensielle oppfinnelser i det dagligdagse livet. Så det at kvinner ikke jobbet før på 70-tallet, er et forvridd syn. Kvinner har alltid jobbet, men de har historisk sett hatt andre oppgaver enn menn, påpeker Larsen.

Så selv om kvinner står bak mange og viktige oppfinnelser, er det likevel ikke alltid at de har blitt kreditert for det. Her er et lite utdrag av gjenstander, forskning, mat og drikke som vi kan takke kvinner for at vi har i dag:

Øl

Man vet ikke nøyaktig hvem som stod for den alle første ølbryggingen, men da ølen første gang oppstod for rundt 7000 år siden, var dette kvinners domene. Forskning viser nemlig at kvinner var de eneste som fikk lov til å brygge og servere denne drikken, skriver The Telegraph.

Oppvaskmaskinen

Josephine Cochrane designet den første modellen av en oppvaskmaskin i et skjul bak huset sitt i Shelbyville, Illinois, USA.

Hun lanserte oppfinnelsen i i 1893 og vant prisen for beste mekaniske konstruksjon. Ryktene begynte å gå og like etter fikk Cochrane inn bestillinger på oppvaskmaskinen fra restauranter og hoteller. Oppvaskmaskin-fabrikken startet i 1897, men det ble ikke vanlig å bruke oppvaskmaskiner i hjemmet før på 50-tallet.

Monopol

Elisabeth Magie designet i 1903 et spill som gikk under navnet «The Landlords Game». Magie ønsket gjennom dette spillet å vise hvordan verden virkelig er, og laget spillet som en protest mot de amerikanske monopolistene, noe hun håpet kunne inspirere til reformer og endringer. Spillet kjenner vi i dag som Monopol.

Vindusviskere

I 1903 oppfant Mary Anderson vindusviskeren. Ideen bak oppfinnelsen oppstod da hun så en lokfører som åpnet vinduene for å tørke av snøen som la seg der. Hun la fram ideen til et firma i Canada, men de var de ikke interessert i oppfinnelsen på det tidspunktet, og mente dette var helt unødvendig. Et tiår senere ble hver eneste bil utstyrt med vindusviskere.

Solvarmeanlegg

Ungarske Maria Telkes forsket på solenergi da hun fant opp det første solvarmeanlegget i 1947. Hun fant også opp det første termoelektriske kjøleskapet. Termoelektrisitet baserer seg på temperaturforskjeller, noe Telkes benyttet seg mye av i sin forskning.

Regnemaskiner

Ada Lovelace blir kalt den første programmereren. Hun skrev på 1830-tallet et program for den første digitale regnemaskinen, som er forløperen til dagens datamaskiner. Hun foreslo allerede på den tiden at datamaskinen ville kunne lage musikk og grafikk, og brukes til flere praktiske og vitenskapelige formål.

Kevlar

Kevlar er en type fiber som blir brukt i blant annet skuddsikre vester og hjelmer. Det er den amerikanske kjemikeren Stephanie Kwolek som står bak denne oppfinnelsen. Kevlar ble først produsert av DuPont, som er verdens nest største selskap innen kjemikalier. Kwolek jobbet for DuPont i 1965.

Stamcelle-isolasjon

Ann Tsukamoto var en av de første som lyktes i å isolere stamceller hos mennesker. Stamceller er umodne celler som finnes i alle planter, insekter og dyr. Disse cellene er uspesialiserte, kan fornye seg selv gjennom celledeling og de kan utvikle seg til spesialiserte celler med en bestemt funksjon.

Ved å isolere og hente ut disse cellene tror man at man i framtiden på denne måten kan bruke cellene til å kurere mange dødelige sykdommer, inkludert kreft.

Polonium og Radium

Polske Marie Curie er kanskje historiens mest kjente kvinnelige oppdager. Det var hun som oppdaget grunnstoffene polonium og radium. Ordet radioaktivitet var det hun som fant opp og oppdagelsen av grunnstoffene har som kjent vært grunnleggende for forståelsen av atomkjernens oppbygging. Curie var også historiens første kvinnelige nobelprisvinner.