NOK EN TUNG BESKJED: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen fortviler under  kampen Norge-Sverige onsdag. Torsdag fikk fotballjentene nok en støkk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NOK EN TUNG BESKJED: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen fortviler under kampen Norge-Sverige onsdag. Torsdag fikk fotballjentene nok en støkk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

UEFA-kupp gjør Norges OL-vei vanskeligere

UEFA har bestemt at innbyrdes oppgjør skiller ved poenglikhet i kvinnenes OL-kvalifisering, stikk i strid med turneringsreglementet. Det gjør Norges vei til OL brattere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I reglementet for OL-turneringene i fotball står det at total målforskjell avgjør ved poenglikhet i kvalifiseringen, slik det alltid er i FIFA-turneringer. UEFA bruker derimot innbyrdes oppgjør i alle sine turneringer, deriblant VM-kvalifisering, og har bestemt at det skal gjelde også i kvalifiseringsturneringen i Nederland.

– Den regelen har vi visst om, og vi må bare forholde oss til den, så får vi se om den er på vår side eller ikke til slutt, sier landslagssjef Roger Finjord til NTB.

– Vi har visst at det er innbyrdes oppgjør som gjelder, og vi har visst at det skulle spilles på kunstgress. Vi forholder oss til det, og bruker ikke energi på reglementet. Det er likt for alle lag.

Egentlig er det ingen europeisk OL-kvalifisering for kvinner. Det er de tre beste europeiske lagene i foregående VM-sluttspill som får delta i de olympiske leker. Da fire europeiske lag ble slått ut i åttedelsfinalen i fjorårets VM, og bare Tyskland og Frankrike hadde sikret OL-plass ved å gå videre, måtte man likevel avvikle en kvalifiseringsturnering for å finne ut hvilket lag som skal få den siste plassen.

I reglementet for OL står det klart at ved en kvalifiseringsturnering spilt med enkel serie i ett land skal lagene skilles ved a) antall poeng, b) målforskjell i alle kamper og c) flest scorede mål i alle kamper. Står de fortsatt likt, skal det trekkes lodd. (©NTB)