Ubaydullah Hussain ville ut av Profetens Ummah

Islamisten Ubaydullah Hussain forklarte under et fengslingsmøte torsdag at han ville fratre som talsmann fra Profetens Ummah og trekke seg tilbake fra politisk og religiøs aktivitet.

VARETEKTSFENGSLET: Ubaydullah Hussain ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker. Her er han sammen sin forsvarer, advokat John Christian Elden, i Oslo tingrett.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VARETEKTSFENGSLET: Ubaydullah Hussain ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker. Her er han sammen sin forsvarer, advokat John Christian Elden, i Oslo tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk likevel medhold i kravet om fire nye ukers varetekt for Hussain da spørsmålet var oppe i Oslo tingrett torsdag.

Dommer Per Kaare Nerdrum kunne ikke se at de nye opplysningene fra 30-åringen skulle ha innvirkning på spørsmålet om forlenget varetekt.

«Tingretten kan heller ikke se at gjentakelsesfarens størrelse reduseres nevneverdig, av at siktede under dagens fengslingsmøte forklarte at han høsten 2015 besluttet at han med virkning fra årsskiftet 2015-16 ville fratre som talsperson og medlem i Profetens Ummah på grunn av kronisk, utfordrende somatisk sykdom. Av samme grunn ville han fra samme tidspunkt også unnlate å være aktiv i noe religiøst eller politisk miljø eller opptre som offentlig person på annen måte, men heller fokusere på jobb og familie. Beslutning skal ha blitt kommunisert til og akseptert av berørte personer», skriver tingrettsdommer Nerdrum i kjennelsen.

Hussain er mistenkt for å ha rekruttert minst sju navngitte personer til ekstremistgruppa IS, men han nekter straffskyld og mener det ikke er grunnlag for at må sitte fengslet. Han er siktet for rekruttering av fremmedkrigere til ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) og for å ha truet et vitne i saken.

"Etter tingrettens syn har det da ikke stor betydning for gjentakelsesfarens størrelse, at siktede med den offentlige profil han allerede har opparbeidet over flere år, ikke lenger vil opptre i det offentlige rom eller i religiøse/politiske miljøer så lenge som han samtidig opprettholder alle sine meninger, holdninger og avveininger uendret, skriver Nerdrum i kjennelsen.

Profetens Ummah bekrefter

– Dette er noe som ble bestemt i høst og han skulle fra 1.1.2016 trekke seg helt ut fra Profetens Ummah. Han selv skulle gi en pressemelding om dette, derfor har vi ikke gått ut med dette ennå, skriver Abu Arijon i en epost til TV 2.

– Vi respekterer hans valg. Han er fortsatt vår muslimske bror så som alle andre muslimer er våres søsken, skriver Arijon.

Sentral i terrorrekruttering

– Som man ser i kjennelsen, så mener vi at han fremstår som sentral for rekruttering av fremmedkrigere til terrororganisasjonen IS, sier Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat i PST til TV 2.

Men politiadvokaten mener det er positivt om Hussain trekker seg tilbake fra Profetens Ummah.

– Jeg registerer at han hevder å ha trukket seg fra Profetens Ummah og det er gledelig hvis han ikke lenger mener det han har stått for før. Men dette har ingen betydning for siktelsen, sier Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat i PST til TV 2.

– Han sier heller ingenting om at han har forandret sin ideologi eller innstilling til IS, og det er en viktig nyanse i denne saken, sier Bakken.

Ubaydullah Hussain nekter straffskyld for terrorrekruttering.

Flere dømt

PST har de siste årene hatt en økt innsats mot fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria og Irak. Siden de nye terrorlovene trådte i kraft i 2013 har 20 personer vært siktet, fire er dømt og seks er varetektsfengslet.

(TV 2 / NTB)