Tonje (22) lever villmarkslivet fullt ut: – Jeg har bjørnespray og pistol, men føler meg ikke trygg

Blogger Tonje Blomseth avsluttet skolegangen da hun var 17. – Jeg blir så irritert på folk som kaller meg egoistisk fordi jeg velger å leve ut drømmen min.

Villmarksjenta Tonje Blomseth (22) tilbringer nesten hele sin tid ute i naturen.

– Jeg er avhengig av frihet. Hvis jeg ikke får det, kveles jeg, sier hun til TV 2.

Følger hjertet

Hun har fulgt drømmen siden hun var 17 år, da hun avsluttet skolegangen og gikk Norge på langs alene.

– Jeg har funnet ut at det som gjør meg lykkelig er å følge hjertet fremfor fornuften. Fornuften tilsier at man skal følge strømmen, men jeg sier at man skal følge drømmen, sier 22-åringen.

Brøt ut

Ved å dele sitt liv i sosiale medier håper hun å inspirere andre til å bryte ut av sitt faste mønster.

– Jeg vil vise at det finnes en annen hverdag enn det store bylivet. Jeg har også prøvd det, men det var ikke noe for meg.

Hun håper folk får mer mot til å gjøre det de egentlig ønsker.

– Vi har bare et liv, og enda hvor klisjé det høres ut så er jo jeg et prakteksemplar på at det kan gå bra hvis man velger å bryte ut, sier hun.

Skrev bok

Etter å ha gått Nordkalotten rundt på ski har hun skrevet en bok der hun deler sine tanker og opplevelser fra ekspedisjonen.

– På lik linje med alle andre må jeg jobbe rævva av meg for å ha et levebrød. Det sier seg selv at du ikke blir rik over natten av å leve av noe så sært som friluftsliv og ekspedisjoner. Det krever hardt arbeid, du kan ikke bare drive å gå på tur, sier hun.

Fordommer

Hun møter stadig fordommer fra folk som tror hun ikke jobber for livets opphold.

– Når jeg forteller hva jeg driver med, kan de være kjapp å dømme og lurer på hvordan jeg tjener penger. De tror jeg er fullsponset, og får penger for å gjøre det jeg gjør, og det er bare tull.

For å kunne leve av å være uti naturen må hun by på seg selv. Gjennom instagram, TV 2 Livsstil-serien Bloggerne og sin egen blogg deler hun inspirerende bilder og innlegg.

– Man må selge seg inn hvis man skal leve av dette her. Det er ikke mye penger å hente på å plukke multebær, sier hun.

ELSKER HUNDER: Tonje Blomseth sammen med en av hundene sine. 
ELSKER HUNDER: Tonje Blomseth sammen med en av hundene sine. 

Hard jobb

Familie og venner vet at hun jobber hardt for å oppnå en karrière.

– Andre folk kan gjerne tro at jeg «naver», men realiteten er jo ikke det. Jeg har ikke vært inne på et nav-kontor i hele mitt liv, understreker hun.

Hun mener at ingen skal ha dårlig samvittighet for å følge drømmen sin.

– Jeg blir så irritert på folk som kaller meg egoistisk fordi jeg velger å leve ut drømmen min og fordi jeg velger å være lykkelig. Hva er logikken i at jeg skal gå på en «åtte til fire-jobb» og ha det halvveis bra gjennom livet?

Bjørnespray og pistol

Å ta vare på seg selv og to hunder i villmarken byr på utfordringer. I fjor dro hun alene på ekspedisjon i Alaska – rustet med våpen for å beskytte seg mot bjørn.

– Jeg har bjørnespray og pistol, men jeg føler meg ikke trygg i det hele tatt, sier villmarksjenta i opptaket fra ekspedisjonen.

Tonje: – Vil vise at det finnes en annen hverdag enn bylivet

Blir redd

Det var likevel en illsint elgku som fikk henne til å løsne to skudd etter at hunden hennes ble angrepet og skadet. Dette førte til at ekspedisjonen måtte avbrytes. Hun legger ikke skjul på at hun blir redd i slike situasjoner.

– Jeg går ikke rundt og tror at jeg er tøffest på jord. Jeg er redd gjennom store deler av ekspedisjonene mine. Men jeg er flink til å møte fryktene mine og se dem i øynene.

Hund med bæsje-fetisj

Det er ikke bare farlige dyr som kan by på utfordringer. I Alaska opplevde Blomseth at den ene hunden hennes rullet seg i hennes egen avføring.

– Jeg hadde vært på do og prøvde å gjemme driten, men så kommer han tilbake og jeg kjenner med en gang at det er ikke elgdrit, det er min drit! Da ble jeg sur, for en grisehund, sier hun.

Vel hjemme i Norge skjer det samme en gang til, men denne gangen ruller hunden seg i et ukjent menneske sin avføring.

– Det er menneskebæsj, og jeg fikk det i kjeften! utbryter hun fortvilt under vaskingen etterpå. Han har en bæsje-fetisj, slår hun fast.

Se første episode av Bloggerne kl 21.30, mandag på TV 2 Livsstil