Dette skal prinsen hete

Den nyfødte prinsen av Sverige har fått navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Barnet og Victoria har det veldig bra, sa prins Daniel da han møtte pressen for å fortelle om den nye prinsen.

Prinsen ble født onsdag kveld klokken 20.28.

Prinsens navn ble annonsert av morfar kong Carl Gustaf på det kongelige slott, med sin sønn Carl Phillip ved sin side.

– Vi har blitt velsignet med en ny prins, klokken 20.28 i går, og som en ung herre i den alderen veide han 3,6, og var 52 cm. Men det mest spennende er at han må få et navn, sa kongen før han annonserte prinsens tre navn.

– Og prinsen navn er Oscar Carl Olof. Han vil kalles Oscar. Han blir hertug av Skåne, kunngjorde kong Carl Gustaf til pressen.

Den lille prinsen overtar hertugdømmet etter avdøde Gustav VI Adolf (1882–1973) var hertig av Skåne.

– Et flott navn og langt mer tradisjonelt enn storesøsterens. En blanding av tradisjon og oppkalling etter familiemedlemmer. Oscar er et velkjent kongenavn i Sverige. Carl er etter morfar Carl Gustaf og Olof er etter farfar Westling. Olof er også prins Daniels annet fornavn. Han ble faktisk døp Olof Daniel Westling, men Daniel ble etter hvert navnet han brukte til daglig, sier Kjell Arne Totland til TV 2.

– Til daglig vil prinsen bare bli kalt Oscar, et flott og sterkt guttenavn med lange kongelige tradisjoner. Og jeg tipper dette guttenavnet nå vil få en renessanse i Sverige og at mange nyfødte guttebarn vil bli døpt nettopp Oscar. Kanskje også i Norge, sier Totland som også driver Kongebloggen på TV 2.

Spekuleringene

TV 2 kongehusekspert, Kjell Arne Totland, tippet tidligere i dag at prinsens navn ville bli Carl Johan.

– Selv har jeg dristet meg til å tippe prins Carl Johan, kanskje med tillegg av navn som Folke, Eugen eller Daniel, litt avhengig av hvor mange navn den lille gutten får, sa han til TV 2.

– Victoria og Daniel overrasker kanskje med hovednavnet slik de gjorde sist, men den lille prinsen vil nok også få et tradisjonsrikt kongelig navn eller to, sier TV 2 kongehusekspert, Kjell Arne Totland som også driver Kongebloggen.