Nisjebutikkene presses ut av bysentrum over hele Norge

Folket i Oslo er i harnisk etter at en av hovedstadens fruktbutikker legges ned. Oslo-folk er langt fra de eneste som opplever at visse områder i byen slukes av de store kjedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosiale medier kokte over etter at det ble kjent at frukt- og grøntbutikken Sultan på Grünerløkka i Oslo forsvinner.
Årsaken er at husleien på 150 000 kroner i måneden ble for dyr.
Inn kommer i stedet kaffebar-kjeden Espresso House.

Storbypolitisk talsmann for Arbeiderpartiet er en av de som reagerer.

– Jeg er så glad for at folk er lokalpatrioter og engasjerer seg og setter pris på slike butikker i sitt nærmiljø, sier Jan Bøhler, stortingsrepresentant for Ap.

Ikke med på klagesangen

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for høyre, er ikke interessert i å være med på noe klagesang over at de små butikkene må legge ned.

– Jeg kommer også til å savne Sultan på Grünerløkka, men på en annen side så er det det samme som vi ser i andre storbyer i hele verden. Når du går på hovedgatene i Praha eller London, så er det mye av de samme kjedebutikkene, sier Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for høyre.

Hun mener dette er en naturlig del av byutviklingen.

– Skal du ha de unike opplevelsene så må du litt ut av sentrum, det har noe med byutvikling og priser å gjøre, sier Nordby Lunde.

Ikke unikt for Oslo

For ikke lenge siden mistet Trondheim den siste selvstendige platebutikken, noe som skapte sterke reaksjoner.

– Dette vekker sterke følelser, folk er opptatt av at nisjebutikkene betyr mye for byen, men dersom en del av de som engasjerer seg hadde brukt butikkene så ville ikke dette skjedd, sier politisk redaktør for Adresseavisen, Tone Sofie Aglen.

Også i Bergen har små spesialbutikker i sentrum lenge vært under press fra de store kjedene.

– Jeg husker at det skapte reaksjoner da kioskkjeden Deli de Luca overtok lokalene til Café Jonsvoll i Bergen for noen år tilbake, forteller professor Helge Thorbjørnsen ved Norges Handelshøyskole.

Kundene handler i kjedebutikkene eller på storsentrene utenfor bykjernen, noe som sammen med høye leiepriser i sentrum gjør det nærmest umulig for småbutikkene å overleve mener Thorbjørnsen.

Han sier det er kundene som til syvende og sist får de butikkene de fortjener.

– Jeg syntes det er synd at spesialbutikkene ikke overlever, personlig gjør jeg det jeg kan for å handle på disse butikkene, men det er mange som skal ta disse valgene over lengre tid for at det skal ha noen effekt, avslutter Thorbjørnsen.