– Det mest pompøse forslaget for et folkevalgt organ siden Julius Cæsar

Vedtaket om byregjeringen i Oslo blir sendt til lovlighetskontroll.

Raymond Johansen har hatt en stor drøm om å endre navnet på byrådet i Oslo til byregjering, og oppgradere sin egen tittel fra byrådsleder til byregjeringsleder i hovedstaden. I kveld fikk han et knapt flertall for forslaget i Oslo bystyre.

Gratulerte hans høyhet

Forslaget har fått kraftig kritikk både fra flere stortingsrepresentanter, blant dem tidligere byrådsleder i Oslo Michael Tetzschner, som mener det minner ham mest om Marve Fleksnes.

Også i bystyresalen måtte Raymond Johansen tåle kraftig harselas med ønsket om å endre navn og tittel.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Fru president, la meg først få gratulere hans høyhet byregjeringslederen, med å ha fremmet det mest pompøse forslaget for et folkevalgt organ siden Julius Cæsar foreslo å bytte navn på en måned til juli, sa bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V), som selv har vært byråd i hovedstaden.

En rekke opposisjonspolitikere fulgte opp kritikken.

– Dette er skikkelig, skikkelig teit, sa Øystein Sundelin (H).

Argumenterer med enklere språk

Den tidligere partisekretæren i Arbeiderpartiet slo tilbake mot kritikerne og mente navnebyttet vil gjøre det lettere for folk å forstå hva politikerne driver med, og hvem som har ansvaret.

– Språk er makt. Det er derfor vi i Byrådserklæringen slår fast at vi trenger et klart språk. Å endre navn er en direkte konsekvens av dette, sa Johansen.

Det provoserte tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

– Språk er viktig, men det kan ikke være overordnet lov, sa Dørum.

Og landets fremste ekspert på kommuneloven, jusproessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen har vært klinkende klar.

– Det er ulovlig, for det er fastsatt i loven hva disse organene heter. Det å bruke andre betegnelser på dem er i strid med loven, sa Bernt allerede samme dag som det rødgrønne byrådet overtok makten i Oslo.

Byråd i Bergen

Mens et flertall av oslopolitikerne vil kalle det byregjering, heter det samme organet byråd i Bergen.

– Siden det pompøse Bergen er så moderat at de kaller byrådet sitt byråd så skjønner jeg at jeg kanskje ikke har tatt hardt nok i, sa bystyrerepresentant Peter N. Myhre (Frp).

Også i Tromsø heter organet byråd, men der avvikles ordningen til våren etter at flertallet i bystyret har vedtatt å gå tilbake til en ordning med formannskap, slik de fleste kommunene i landet har.

Uventet støtte

Flere av Raymond Johansens støttespillere i bystyret forsvarte navnebyttet, som også fikk støtte fra uventet hold.

– Er det virkelig nødvendig for meg å markere så mye negativitet og opposisjon. Nei, det er det ikke, så her kommer jeg til å innvilge Raymond Johansens ønske for å bidra til at han ikke får så mye grå hår som han ellers ville fått, sa bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp).

Opp til juristene

Etter at et knapt flertall i Oslo stemte for å endre reglementet som fastslår navn på kommunale organer, fremmet Høyre, Venstre og KrF krav om at vedtaket skulle sendes til såkalt lovlighetskontroll.

Dermed blir det opp til juristene å avgjøre Raymond Johansens tittel.

Også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) må om kort tid møte i Stortinget for å svare på om byrådet i Oslo kan bruke navnet «byregjering» eller ikke.