Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens den store NATO-øvelsen Cold Response pågår med 15.000 soldater, kunngjør russiske medier at to av Nordflåtens strategiske atomubåter skal gjennomføre en beredskapsøvelse, melder The Independent Barents Observer.

En øvelse av denne typen har ikke vært gjennomført på 25 år, ifølge nettstedet.

Russisk atomubåt testskyter missil i Barentshavet

En av de to ubåtene i Borej-klassen som deltar i øvelsen, skal innen kort tid testskyte intet mindre enn 16 interkontinentale missiler i neddykket tilstand, skriver Izvestiya. Nyhetsbyrået TASS meldte i forrige uke at «bare» to missiler skulle avfyres. De 170 meter lange ubåtene er omtalt som hjørnesteiner i Russlands kjernefysiske avskrekkingsstrategi.

De langtrekkende atomrakettene er av typen Bulava, og det er bygget lagre for over 100 slike missiler 12 mil unna norskegrensa.

Cold Response: Har «omringet» bensinstasjonen

Hvert missil kan frakte opp til ti kjernefysiske stridshoder der hvert stridshode har en sprengkraft på 150 kilotonn. Til sammenligning var Hiroshima-bomben i 1945 på rundt 13 kilotonn. Bulava-missilene har en rekkevidde på over 9000 kilometer.

Ruster opp i Arktis

Russland har de siste årene drevet en storstilt ubåtbygging i Kvitsjøen, og de strategiske basene i nord er av stor betydning for landets stormaktsambisjoner. Innen 2020 skal 24 atomdrevne og konvensjonelle ubåter være ferdig, ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

I desember ble det gjennomført en missiltest fra en neddykket russisk atomubåt i Delta IV-klassen rett ved Norges grense.

I fjor høst sa kommandør Mark Ferguson i den amerikanske flåten i Europa at russisk ubåtaktivitet har økt med 50 prosent det siste året. Ferguson satte dette i sammenheng med Russlands satsing i Arktis og bygging av nye ubåter til Svartehavsflåten.

Under vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark i mars i fjor, satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap. Russland hevdet overfor Forsvarsdepartementet at bare 8700 soldater deltok, samtidig som den russiske forsvarsledelsen skrøt av å ha 76.000 soldater i aksjon på Kola-halvøya.