KUNNE BLITT FOTBALLPROFFER? Johannes Thingnes Bø t.h og Tarjei Bø kan begge havne på seierspallen under VM i Holmenkollen. Begge er også svært habile fotballspillere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KUNNE BLITT FOTBALLPROFFER? Johannes Thingnes Bø t.h og Tarjei Bø kan begge havne på seierspallen under VM i Holmenkollen. Begge er også svært habile fotballspillere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Tarjei Bø kunne blitt Tippeliga-spiller

Tarjei Bø og lillebror Johannes Thingnes Bø går begge for gull under VM i skiskyting i Holmenkollen. Men begge ville egentlig satse på fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2 Sporten): Torsdag skal brødrene Bø kjempe om gullet i åpningsøvelsen mixed stafett i VM i skiskyting sammen med Marte Olsbu og Tiril Eckhoff.

Men både Johannes Thingnes Bø og storebror Tarjei Bø hadde egentlig planer om å bli profesjonelle fotballspillere.

De spilte begge på alderbestemte lag i Stryn frem til de i 15-årsalderen bestemte seg for å satse på skiskyting fremfor fotball.

– Kunne blitt fotballspiller
Tidligere Molde-spiller Kjell Rune Flo trente Tarjei Bø fra lillegutt frem til juniornivå i Stryn.

Han husker godt storebror Bøs talent på fotballbanen. Kjell Rune Flo, som forøvrig er broren til de tidligere fotballproffene Tore André Flo og Jostein Flo, mener Norges gullhåp i Holmenkollen kunne spilt i Tippeligaen dersom skiskytteren hadde satset på fotballkarrieren.

– Ja, jeg kjenner godt Tarjei Bø. Han er kameraten til min sønn Ulrik som spiller for Silkeborg i Danmark for øyeblikket, sier Kjell Rune Flo når TV 2 Sporten ringer.

Før han legger til:

– Jeg trente dem vel fra lilleputtnivå til juniornivå. Tarjei Bø var et stort idrettstalent som kunne bli god i akkurat den idretten han ville. Fra fotballbanen husker jeg spesielt løpskapasiteten, og den tekniske spillforståelsen han hadde. Tarjei Bø kunne blitt Tippeliga-spiller hvis han ville, fastslår Flo.

– En gjeng som konkurrerte om alt
– Burde Tarjei Bø satset på fotball fremfor skiskyting?

– Det vet jeg ikke. Jeg sa at så lenge han hadde det kjekt med det han drev med, så burde han satse på det. Da ble det skiskyting, svarer Kjell Rune Flo.

Flo husker tilbake på Bø og lagkameratene på Stryns alderbestemte lag som en gjeng med stort konkurranseinstinkt.

– Vi var vel i to kretsfinaler som guttelag, hvor vi tapte den ene finalen og vant den andre. De var en veldig god vennegjeng som konkurrerte om det aller meste. Enten om det å være best i fotball, på skolen eller i bordtennis, for den saks skyld, sier Flo og ler.

– Fotball er fremdeles det artigste
Tarjei Bø innrømmer overfor TV 2 Sporten at likte han fotball mye bedre enn skiskyting under oppveksten i Stryn.

– Jeg har vært skiskytter siden jeg var 11, men fotball var artigst. Til og med da jeg var 15 og skulle begynne på skiskytterlinja ved NTG syntes jeg fotball var kjekkest, sier 27-åringen, og legger til:

– Til slutt ble det var et kynisk valg, for jeg skjønte at jeg ikke ville bli Norges beste fotballspiller. Det er latterlig å si at jeg skjønte jeg kunne bli Norges beste skiskytter, for jeg hadde ingen resultater, men jeg følte jeg hadde anlegg for å bli god i det. Men jeg synes fortsatt fotball er artigere enn skiskyting, påpeker Norges gullkandidat i VM i skiskyting.

Bø tror at han muligens kunne sittet på benken i en Tippeliga-klubb dersom han hadde valgt å satse tungt på fotballkarrieren.

– Jeg spilte på lag med mange som er i Tippeligaen nå. Per Egil Flo, Ulrik Flo og Mads Solheim. De var bedre enn meg. Men hvis jeg hadde lagt en like hard innsats i fotball som I skiskyting, kunne jeg kanskje sittet på benken i en tippeligaklubb. Hatt snus i overleppa og bare kost meg, ler Tarjei Bø.

Lillebror Johannes Thingnes Bø spiller fremdeles aktivt fotball for Stryn i 3. divisjon ved siden av karrieren i skiskytter-sirkuset.

– Behagelig å være fotballspiller
22-åringen vil ikke spekulere i hvor langt han kunne nådd på fotballbanen.

– Det er vanskelig å si, for nå henger jeg jo ikke lenger med i 3. divisjon lenger en gang, smiler Thingnes Bø, før han blir litt mer alvorlig:

– Jeg valgte skiskyting som 15-åring, og vet ikke hvordan utviklingstrappene på fotballbanen hadde vært. Men det er veldig mange som kan nå Tippeligaen dersom de trener like hardt som individuelle utøvere med tanke på ekstratreninger og egentrening, slår gullkandidaten i Kollen fast.

Gullvinneren fra sprinten i Kontiolahti-VM i 2015 tror livet hadde vært litt mer behagelig om han hadde satset på fotballen.

– Det ser jo behagelig ut, med lange lunsjer og fellestreninger til alle tider. Klart det ser artig ut, sier Johannes Thingnes Bø.