Disse inneholder ikke mest pepper

Tror du hovedingrediensen i denne er pepper? Da tar du grundig feil. Sitronpepper fra Hindu og Santa Maria inneholder faktisk mer salt enn pepper.

Nordmenn spiser alt for mye salt. I følge Helsedirektoratet spiser vi faktisk dobbelt så mye salt som anbefalt.

De anbefaler oss derfor å kutte ned på saltinntaket – for eksempel ved å bytte ut salt med andre typer krydder. Men dette rådet kan være vanskelig å følge, med mindre man leser nøye på pakningen.

41% er salt

Tross navnet «Sitronpepper» er faren stor for at du dobbeltsalter maten din hvis du bruker dette krydderet. Hele 41% er faktisk salt, og så lite som 28% er pepper.

For mange kan navnet virke feilaktig og villedende. Ifølge Mattilsynet er det ikke tallfestet i regelverket hvor mye pepper en pepperblanding må inneholde. De råder derfor forbrukerne til å lese merkingen bedre og alltid sjekke ingredienslisten.

Et godt tips er å alltid merke seg at den ingrediensen som står oppført først, er den det er mest av.

Samtidig påpeker Mattilsynet at alle matvarer skal ha et navn eller betegnelse som forteller forbrukeren hva slags produkt det er.

– Det er kjent at krydderblandinger inneholder mer eller mindre salt, men hvis andelen salt er uventet høyt, bør virksomheten vurdere å gi produktet en annen betegnelse enn sitronpepper, sier Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet.

Kan forhindre 1000 dødsfall hvert år

Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund, mener slike produkter gjør det forvirrende for forbrukerne.

KRITISK: Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund mener leverandørene gjør det vanskelig for forbrukerne.
KRITISK: Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund mener leverandørene gjør det vanskelig for forbrukerne.

– Det gjør det vanskelig for forbrukerne å redusere saltinntaket når de handler i god tro, og tror de har kjøpt pepper. Oppfordringen her er å bruke rene krydderurter, og alltid sjekke hvilke ingredienser det er i slike sammensatte krydderblandinger, sier hun til Matkontrollen.

Både Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at vi begrenser saltinntaket til fem gram per dag. Likevel spiser vi så mye som 10 gram hver dag.

Ifølge Helsedirektoratet har Danmark beregnet at hvis gjennomsnittlig saltforbruk reduseres med ca. 3 gram per dag, kan de unngå 1000 dødsfall hvert år. De kan også forvente 400 000 færre med forhøyet blodtrykk, og spare 1- 2 milliarder kroner på utgifter relatert til hjerte- og karsykdommer hvert år. Disse tallene gir et godt bilde på hvordan situasjonen i Norge kan være.

Pass opp for «saltfellene» i krydderhylla

I 2014 lanserte Helsedirektoratet Tiltaksplan Salt for å redusere saltinntaket i befolkningen. Ett av tiltakene er «Saltpartnerskapet», et samarbeid mellom helsemyndighetene og matbransjen, serveringsbransjen, forskningsmiljøer, bransje- og interesseorganisasjoner.

INNHOLDET:Sitronpepper har 41% salt og 28% pepper.
INNHOLDET:Sitronpepper har 41% salt og 28% pepper.

Hovedmålene er bedre merking og informasjon til forbrukere. Så langt har 59 aktører underskrevet avtalen, og Santa Maria Norge er en av dem.

Sitronpepper er ikke den eneste krydderblandingen med mye salt. Lime pepper fra Santa Maria har kun 25% pepper i seg – mens Chili Explosion fra samme produsent kun har 20% chili. Et gjentagende mønster er at salt erstatter mye av ingrediensene som frontes på etiketten.

Skal ta ansvar for forbrukernes helse

Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller, mener selv at deres produkter er tydelig merket med hvor mye salt som er inkludert, og at forbrukerne skal vite hva de kjøper. At det høye saltinnholdet har noe med pris å gjøre, benekter han.

– Salt er helt klart billigere enn pepper. Men det er ikke derfor vi har det i produktet, sier han.

Samtidig trekker han frem at de har et stort ansvar for hvordan ingrediensene i deres produkter kan påvirke helse og velvære.

INNRØMMER ANSVAR: Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller evaluerer jevnlig produktene.
INNRØMMER ANSVAR: Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller evaluerer jevnlig produktene.

– Santa Marias mål er klart; i 2020 har vi redusert saltinnholdet i hele vår produktportefølje med 25%. Vi gjør dette i etapper, ved at vi evaluerer og forbedrer produktene i vårt sortiment. Sitronpepper har vi ikke sett på enda, men vi har gjort det mange av produktene vi selger mye av, avslutter han.

Hvaal Møller kan ikke gi noen garanti for at mengden salt i Sitronpepper vil reduseres, eller at navnet forandres i nærmeste framtid.

Hindu, som også har mest salt i sin sitronpepper, har ikke svart på Matkontrollens gjentatte henvendelser.

Se Matkontrollen på TV 2, torsdager kl. 20.00!