Slik kan du unngå verksted-fella

Ny tjeneste skal luke ut de useriøse.

Alle bilverksteder i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen, det er en viktig sikkerhet for at verkstedet vet hva de driver med. Det er også viktig for deg som kunde, i forhold til klagemuligheter. Illustrasjonsfoto.
Alle bilverksteder i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen, det er en viktig sikkerhet for at verkstedet vet hva de driver med. Det er også viktig for deg som kunde, i forhold til klagemuligheter. Illustrasjonsfoto.

Å ha bilen på verksted er sjelden noe vi gleder oss til. Men det må til, selv om det kan koste dyrt. Og da er det viktig å føle seg trygg på at verkstedet kan det de driver med, og gjør en skikkelig jobb.

I Norge er det slik at alle steder som utfører bilreparasjoner skal være godkjent av Statens vegvesen. Et godkjent verksted må oppfylle minimumskrav til utstyr, kompetanse og lokaler og har flere andre kvalitetskrav som må være oppfylt.

Ikke bare etter pris

Likevel er det slett ikke slik at alle som driver i denne bransjen, har godkjennelse. For bileierne kan det få skumle konsekvenser. Og det ønsker Statens vegvesen nå å gjøre noe med, ved å lage et register man enkelt kan søke i. Det er en svært enkel forsikring mot å bli lurt.

– Det kan kanskje virke forlokkende å velge verksted utelukkende etter pris. Men dette handler om trafikksikkerhet. Du vil ikke kjøre rundt i en bil der bremsene ikke er i orden fordi verkstedet du har vært på ikke har den rette kompetansen, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen

Påstår at 7 av 8 bilverksteder lurer kunden

Lovlige verksteder

Reparerer du bilen på et ikke-godkjent verksted har du også færre klagemuligheter om du ikke er fornøyd med jobben de har gjort.

Det finnes i dag ca. 3.500 godkjente verksteder i Norge, og alle har et skilt fra Statens vegvesen på utsiden. I tillegg finnes det ca. 550 virksomheter som er godkjent for kun bestemte type reparasjoner, for eksempel på hjul og eksosanlegg. Nå kan du søke opp alle disse på vegvesen.no/finnverksted.

– Vi håper tjenesten gjør det enklere for bileiere å velge lovlige verksteder og på den måten få utført trafikksikre reparasjoner og samtidig unngå useriøse aktører, sier Halvorsen, i en pressemelding.

Dette er viktigst når vi har bilen på verksted

Aksjonerer mot bakgårdsverksteder

I tillegg til godkjente verksteder gir tjenesten deg også oversikt over virksomheter som er godkjent for å utføre EU-kontroll.

For å følge opp at verkstedene holder seg til vilkårene for godkjenningen sin, fører Statens vegvesen tilsyn.

– Vi sjekker blant annet lokaler, kompetanse og selve arbeidsoperasjonene de utfører. Tilsynet aksjonerer også når de får tips om «bakgårdsverksteder» som driver ulovlig, sier Halvorsen.

LES MER: Slik skal de ta bilverkstedene som jukser