Bacalao, smaksfest fra Portugal

Bacalao er en klippfiskrett med opprinnelse fra Portugal. Den kan lages på mange måter. Her får du Wenches versjon.

1 kilo uvannet klippfisk gir ca. 1,3 kilo utvannet fisk

Les på pakningen; utvanningstid kan variere fra 2-4 døgn.

Dette trenger du:

  • 800 g–1 kg utvannet, renskåret klippfisk (gjerne skinn- og benfrie ryggfileter)
  • 2 store løk
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 2–2 ½ dl olivenolje
  • 125 g tomatpure
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 boks hermetiske paprika/pimientos
  • 1 krm – ¼ ts kajennepepper eller 1 rød chili
  • 8-10 poteter
Bacalao på Wenches vis. FOTO: TV 2
Bacalao på Wenches vis. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Vann ut fisken.

Vann ut i et stort rommelig kar.

Skift vann flere ganger.

Rens, og skjær løk i skiver og finhakk hvitløken.

Hell ca. 1 dl olje i en gryte og surr løk og hvitløk til det blir blankt.

Tilsett tomatpure, og la frese 2-3 min.

Ha i hermetiske tomater, resten av oljen og kajennepepper eller chili.

Kok opp, og la trekke i ca. 30 minutter.

Tilsett hermetiske flådde paprika.

Skrell og del poteter i skiver.

Legg i gryten, lagvis, med klippfisk i porsjonsstykker.

Kok opp, og la trekke rett under kokepunktet i en til halvannen time, til poteter og fisk er møre.

Rist på gryten en gang i mellom slik at det ikke setter seg fast i bunnen.

Vend eventuelt forsiktig om med en sleiv, pass på at potetene ikke røres i stykker.

Smak eventuelt til med litt salt og grovmalt pepper.

Flatbrød, eller ferskt brød, og sorte oliven smaker godt ved siden av.


Langpannebrød med oliven:

Oppskriften er tilpasset en liten langpanne.

Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts. tørrgjær en dag i forveien.

Dekk med plast og sett kjølig.

  • 5 dl lunkent vann
  • 2 ts tørrgjær eller 1/2 pakke fersk gjær
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning
  • Ca. 1 liter hvetemel
  • Flaksalt, eventuelt rosmarin og sorte oliven.

Slik gjør du:

Fersk gjær løses opp i litt av det lunkne vannet. Tørrgjær tilsettes med hvetemelet.

Tilsett olje, salt og honning.

Elt inn hvetemel.

Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt. Tilsett 2 ss olje helt mot slutten, slik at den smører seg rundt deigen.

Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i 40-50 minutter.

Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne.

Klapp ut deigen til den dekker formen.

La deigen etterheve under plast i ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over litt flaksalt, eventuelt rosmarin, og sorte oliven. Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 200oC i 20-30 minutter.

Avkjøl på rist.