Bacalao, smaksfest fra Portugal
Bacalao er en klippfiskrett med opprinnelse fra Portugal. Den kan lages på mange måter. Her får du Wenches versjon.
1 kilo uvannet klippfisk gir ca. 1,3 kilo utvannet fisk
Les på pakningen; utvanningstid kan variere fra 2-4 døgn.
Dette trenger du:
- 800 g–1 kg utvannet, renskåret klippfisk (gjerne skinn- og benfrie ryggfileter)
- 2 store løk
- 2-4 fedd hvitløk
- 2–2 ½ dl olivenolje
- 125 g tomatpure
- 2 bokser hermetiske tomater
- 1 boks hermetiske paprika/pimientos
- 1 krm – ¼ ts kajennepepper eller 1 rød chili
- 8-10 poteter
Slik gjør du:
Vann ut fisken.
Vann ut i et stort rommelig kar.
Skift vann flere ganger.
Rens, og skjær løk i skiver og finhakk hvitløken.
Hell ca. 1 dl olje i en gryte og surr løk og hvitløk til det blir blankt.
Tilsett tomatpure, og la frese 2-3 min.
Ha i hermetiske tomater, resten av oljen og kajennepepper eller chili.
Kok opp, og la trekke i ca. 30 minutter.
Tilsett hermetiske flådde paprika.
Skrell og del poteter i skiver.
Legg i gryten, lagvis, med klippfisk i porsjonsstykker.
Kok opp, og la trekke rett under kokepunktet i en til halvannen time, til poteter og fisk er møre.
Rist på gryten en gang i mellom slik at det ikke setter seg fast i bunnen.
Vend eventuelt forsiktig om med en sleiv, pass på at potetene ikke røres i stykker.
Smak eventuelt til med litt salt og grovmalt pepper.
Flatbrød, eller ferskt brød, og sorte oliven smaker godt ved siden av.
Langpannebrød med oliven:
Oppskriften er tilpasset en liten langpanne.
Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts. tørrgjær en dag i forveien.
Dekk med plast og sett kjølig.
- 5 dl lunkent vann
- 2 ts tørrgjær eller 1/2 pakke fersk gjær
- 1 dl + 2 ss olivenolje
- 2 ts salt
- 1 ss honning
- Ca. 1 liter hvetemel
- Flaksalt, eventuelt rosmarin og sorte oliven.
Slik gjør du:
Fersk gjær løses opp i litt av det lunkne vannet. Tørrgjær tilsettes med hvetemelet.
Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt. Tilsett 2 ss olje helt mot slutten, slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i 40-50 minutter.
Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne.
Klapp ut deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast i ca. 40 min.
Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over litt flaksalt, eventuelt rosmarin, og sorte oliven. Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 200oC i 20-30 minutter.
Avkjøl på rist.