Mener bjeffehalsbånd er dyreplageri

Hundetrener advarer mot å bruke sitronspray mot uønsket bjeffing.

Flere zoo-kjeder selger halsbånd som skal hjelpe mot bjeffing – noen med sitronspray og andre med vibrering og lyd. Det mener hundetrener Nina Haaland er en dårlig idé.

– Bjeffehalsbåndet tar symptomene, altså bjeffingen, men ikke den underforliggende grunnen til at hunden bjeffer. Du får undertrykt en følelse, men ikke fjernet den. I tillegg kan du få fram ting, altså bivirkninger, som du ikke har kontroll på. Som for eksempel angst eller aggresjon, sier hun.

Haaland driver hundeskolen Hundifokus, og bjeffing er et av de vanligste problemene hun møter på i jobben.

Der har aldri bjeffehalsbånd vært et alternativ for å fjerne uønsket bjeffing.

– Jeg vil advare folk mot å bruke denne typen halsbånd, fordi du vet ikke hvilken reaksjon hunden vil vise.

Prøvde to typer bjeffehalsbånd

Sammen med hundetreneren har TV 2 hjelper deg har sett nærmere på to typer halsbånd som skal hjelpe mot uønsket bjeffing.

– Om hunden blir stille, ja det er bra. Men vi må også se på om hunden viser noen fryktreaksjon. Da bør vi avslutte med en gang, forklarer hun.

SITRON: Slik ser et sitronhalsbånd ut. Foto: Habbestad/Aaseby.
SITRON: Slik ser et sitronhalsbånd ut. Foto: Habbestad/Aaseby.

Hundetreneren hjelper oss med å tolke hva som skjer når hundene Lupin og Terho bruker båndene. Haaland følger nøye med, og avbryter dersom hundene ikke har det bra. Konklusjonen fra Nina Haaland etter å ha observert hundene er tydelig.

– Det sitronhalsbåndet her, å bruke det, vil jeg kalle dyreplageri. Det er lovlig i salg, men etter min mening burde det være ulovlig å selge og bruke, sier hun.

BJEFFER: Hunden Lupin er testhunden til TV 2 Hjelper deg. Foto: Habbestad/Aaseby.
BJEFFER: Hunden Lupin er testhunden til TV 2 Hjelper deg. Foto: Habbestad/Aaseby.

Fryktreaksjon

Hunden Lupin får på halsbåndet som spruter sitronspray når han bjeffer. Eier Ann Christin Pedersen fester båndet rundt halsen til Lupin, og stiller det inn på det laveste nivået. Lupin bjeffer, og skvetter tilbake med hele kroppen når bådet spruter sitron.

– Det var en tydelig fryktreaksjon. Han veltet omtrent overende. Han fikk et par sprut, og fikk samme reaksjon hver gang. Og når vi tok av halsbåndet nå, var han veldig lav og dempa, sier Haaland.

Ann Christin Pedersen er tydelig på at dette ikke er en metode hun vil bruke igjen for å få Lupin til å bjeffe mindre.

– Det var ikke noe gøy. Han var virkelig redd. Han løp jo unna veldig fort, og var tydelig stressa og redd, sier hun.

Fortsatte bjeffinga med vibrering

Det er hunden Terho som prøvde båndet med to ulike innstillinger – vibrering og lyd. Han fortsatte bjeffinga, selv når båndet rundt halsen hans vibrerte mens han gjorde det. Heller ikke funksjonen med lyd, gjorde at han sluttet å bjeffe.

– Jeg tror ikke et sånt halsbånd skader hunden, men jeg tror ikke at den har noen særlig virkning heller. Skal det ha noen virkning må man ha en hund som er mye mer sensitiv. Og da kanskje en ville fått en negativ reaksjon av at hunden ble litt engstelig, og det vil man jo heller ikke. Så, nei. Det finnes andre metoder å trene dette på, sier Haaland.

Etikkutvalg fraråder salg og bruk

Zoobransjens etikkutvalg fraråder salg og bruk av bjeffehalsbånd. Utvalget har uttalt at de mener bjeffehalsbånd påfører dyrene ubehag, og at det kan føre til stressede hunder.

Videre skriver utvalget at «hunden vil i mange tilfeller ikke forstå hvorfor den blir påført ubehaget og vil kunne reagere med endret atferd av uønsket art».

Zoo-1 vil ikke svare

Bjeffehalsbånd selges både i dyrebutikker og på internett. TV 2 hjelper deg kjøpte bjeffehalsbåndene fra butikk-kjedene Zoo-1 og Buddy. Zoo-1 svarer at de ikke vil stille til intervju eller kommentere saken.

TV 2 hjelper deg viser butikkleder ved Buddy Strømmen, Kenneth Skogseide, klippet av hvordan hunden Lupin får en fryktreaksjon på halsbåndet som sprayer sitronsaft.

– Er det dyreplageri?

– Når man får sånne reaksjoner fra hunden, så er det et ord mange velger å bruke. Det kan det absolutt være, ja.

– Kritikken mot bjeffebåndet er at det fjerner bjeffinga, men ikke grunnen til at hunden bjeffer, og at det kan føre til en utrygg og redd hund. Hva tenker du om det?

– I mange tilfeller kan det absolutt være riktig. Derfor er det viktig at man bruker det for det det er, et treningsredskap for situasjoner hvor man har vurdert at dette er forsvarlig å bruke.

Sluttet å selge halsbåndene

– Zoobransjens Etikkutvalg fraråder salg av bjeffehalsbånd. Hvorfor velger dere likevel å selge det?

– Vi velger å fortsatt selge dette produktet fordi det er tilgjengelig i alle kanaler. Det er ikke et produkt som er ulovlig å selge i Norge. Hvis vi får kunden fysisk inn i butikken, så er det mye lettere å se på andre løsninger til atferdstrening enn kun å bruke bjeffehalsbånd.

– Dette ville ikke vært et sterkere standpunkt å ta å ikke selge bjeffehalsbånd?

– Det kan det jo absolutt være. Vi vil jo se på dette her som en problemstilling, og ta et standpunkt til det.

Etter intervjuet har Buddy-butikken i Strømmen bestemt seg for å slutte å selge bjeffehalsbånd.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2, torsdag klokken 20.30!