Breivik skal forklare seg i drøyt tre timer

Massedrapsdømte Anders Behring Breivik får tre timer og et kvarter på sin forklaring når retten behandler søksmålet hans mot staten senere denne måneden.

RETTSAK: I gymsalen i Skien fengsel skal rettssaken mellom Anders Behring Breivik og den norske stat pågå i fire dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RETTSAK: I gymsalen i Skien fengsel skal rettssaken mellom Anders Behring Breivik og den norske stat pågå i fire dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Det kommer fram i sluttinnlegget som advokaten hans, Øystein Storrvik, tirsdag leverte Oslo tingrett i forkant av saken, skriver Nettavisen.

Der står også opplysninger om at Breivik hadde tillatelse til å snakke med en «helt vanlig person» utenfor fengselet på telefon, men at han valgte selv å avbryte denne kontakten.

«Telefonkontakt med omverdenen er også sterkt begrenset. Hvilke personer han ønsker å snakke med, synes ikke å korrespondere med personer fengselet kan tillate. Han har hatt en godkjent, regelmessig telefonkontakt han selv ikke ønsket å fortsette», heter det i innlegget.

– Dette var en helt vanlig person, uten tilknytning til fengselet. Personen han har hatt telefonkontakten med, er ikke en profesjonell aktør. Retten til å knytte relasjoner er også sterkt knyttet opp til retten til å avbryte dem, sier advokat Storrvik.

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og Oslo tingrett behandler av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker saken i høysikkerhetsfengselet i Skien, der Breivik soner.

Saken starter tirsdag 15. mars, og retten har satt av fire dager til behandlingen.

NTB