RETTSAK: I gymsalen i Skien fengsel skal rettssaken mellom Anders Behring Breivik og den norske stat pågå i fire dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RETTSAK: I gymsalen i Skien fengsel skal rettssaken mellom Anders Behring Breivik og den norske stat pågå i fire dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Breivik skal forklare seg i drøyt tre timer

Massedrapsdømte Anders Behring Breivik får tre timer og et kvarter på sin forklaring når retten behandler søksmålet hans mot staten senere denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i sluttinnlegget som advokaten hans, Øystein Storrvik, tirsdag leverte Oslo tingrett i forkant av saken, skriver Nettavisen.

Der står også opplysninger om at Breivik hadde tillatelse til å snakke med en «helt vanlig person» utenfor fengselet på telefon, men at han valgte selv å avbryte denne kontakten.

«Telefonkontakt med omverdenen er også sterkt begrenset. Hvilke personer han ønsker å snakke med, synes ikke å korrespondere med personer fengselet kan tillate. Han har hatt en godkjent, regelmessig telefonkontakt han selv ikke ønsket å fortsette», heter det i innlegget.

– Dette var en helt vanlig person, uten tilknytning til fengselet. Personen han har hatt telefonkontakten med, er ikke en profesjonell aktør. Retten til å knytte relasjoner er også sterkt knyttet opp til retten til å avbryte dem, sier advokat Storrvik.

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og Oslo tingrett behandler av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker saken i høysikkerhetsfengselet i Skien, der Breivik soner.

Saken starter tirsdag 15. mars, og retten har satt av fire dager til behandlingen.

NTB