KLAMRET SEG TIL TV 2-REPORTER UNDER POLITIAKSJON MOT FLYKTNINGENE:

Nå har Mohammed (5) funnet foreldrene igjen

IDOMENI, HELLAS (TV 2): I tåregasskaoset mandag kom femåringen bort fra sine foreldre. Han klamret seg rundt fremmede voksne og ba om hjelp til å finne mamma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg gråt og gråt, og ville til mamma og pappa, forteller Mohammed til TV 2.

Det er unntakstilstand på grensen mellom mellom Makedonia og Hellas. Makedonske myndigheter har nærmest stengt grensen, og flyktningene er desperate.

Klamret seg til TV 2-reporter

Mandag havnet TV 2 midt oppi dramatikken da makedonske myndigheter brukte tåregass mot flyktningene. Livredde barn ble fanget i røykskyen, og mange kom bort fra sine foreldre.

Den nærmeste voksne for fem år gamle Mohammed var TV 2s journalist. Han klamret seg fast, strigråt og bønnfalt om hjelp for å finne foreldrene.

Dagen etter har TV 2 klart å spore opp den lille gutten og familien hans. Foreldrene forteller at de mistet begge barna sine i kaoset som oppsto da myndighetene brukte tåregass.

Moren Imen forteller at både hun og minstedatteren på tre år, fikk pusteproblemer og besvimte av all tåregassen.

– Da jeg kom til meg selv ante jeg ikke hvor barna var. Jeg gråt og ropte etter dem, forteller hun.

Mangler mat og vann

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) refser i en ny uttalelse Europa for å ha håndtert flyktningstrømmen på en måte som skaper unødig lidelse og som kan være i strid med både EUs egne lover og internasjonale standarder.

Ifølge UNHCR har de mange flyktningene og migrantene som er strandet i Hellas, begynt å mangle både mat og vann. Mange må dessuten sove ute uten noen form for beskyttelse. Situasjonen er nå så vanskelig at den kan gi næring til voldelige reaksjoner, heter det i en særdeles skarp uttalelse fra høykommissæren tirsdag.

Den fører også til bedre tider for menneskesmuglere, framholder høykommissæren.

Ifølge UNHCR befinner det seg nå 24.000 flyktninger og migranter i Hellas som følge av stengte grenser på Balkan og lenger nord i Europa. 8.500 av dem er ved Idomeni, i nærheten av den makedonske grensen. Minst 1.500 av dem tilbrakte natt til tirsdag under åpen himmel.

Så langt i år har 131.724 mennesker krysset Middelhavet for å ta seg til Europa. Det er nesten like mange som kom i første halvdel av fjoråret. Da kom 147.209 flyktninger og migranter til Europa sjøveien.

(TV 2/ NTB)