Oslo  20160127.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter møtet med FN-utsending Pia Prytz Phiri i Justisdepartementet i Oslo onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20160127. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter møtet med FN-utsending Pia Prytz Phiri i Justisdepartementet i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Til deg som reagerer på Listhaugs stil: Du bør være glad Frp sitter i regjering nå

Det unike med den norske flyktningedebatten er hvor små forskjeller det egentlig er mellom partiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har vi en enighet om asylpolitikken som er ganske unik i europeisk sammenheng. Frp sitter i regjering, og det finnes ikke noe oppegående politisk alternativ til høyre for regjeringen. Det skal vi være glade for. For det gjør debattklimaet vårt langt bedre enn hos mange av våre europeiske naboland.

Da Venstre svært overraskende sa nei til alle regjeringens 40 innstramningsforslag, var det flere Venstre-politikere som mumlet at det som provoserte dem mest var Sylvi Listhaugs kompromissløse og ensidige fokus på innstramning og hennes tøffe ordbruk. De savnet lederskap fra statsministeren og var frustrerte over at Erna Solberg tillot at Listhaug fikk lov til å fronte regjeringen, og sånn sett hele det borgerlige firepartisamarbeidet, på en slik måte.

Men i Norge er det i det store og hele bred enighet hos et stort flertall på Stortinget om innstrammingene i asylpolitikken. Og det er Frp som forvalter disse forlikene i regjering, og presenterer dem som om de har fått fullt gjennomslag for sin politikk. Frp ønsker samtidig å vise avstand til de andre partiene, for å befeste sin gamle posisjon som det mest innvandringskritiske partiet. Det gjør de gjennom språkbruken sin, og da helst gjennom Sylvi Listhaugs språkbruk.

Ja, hun har hatt noen uttalelser som har vært over streken:

Til VG sa hun at «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav.»

«Det er klart jeg er bekymret for mine barns fremtid», sa hun til Aftenposten og forklarte det med at økt innvandring fører til kutt i velferdsgoder som skole og eldreomsorg.

Listhaug på sin side vil ikke beklage eller korrigere noe, men mener seg heller misforstått. En kjent strategi som Listhaug og flere av hennes partifeller har lært av partistifteren Carl I. Hagen.

I andre europeiske land er flyktningedebatten langt tøffere og den politiske avstanden er langt større og frontene steilere. Høyrepopulistiske partier vokser på en bølge av misnøye mot flyktningestrømmen og mot de etablerte politiske partiene. Vi har ikke en slik situasjon i Norge. Hos oss sitter Frp i regjering, med ansvar nettopp for innvandrings- og justispolitikken. Det finnes ingen opposisjon til høyre for regjeringen.

Den norske flyktninge- og migrasjonsdebatten er også i stor grad faktabasert og rimelig nøktern, i hvert fall hvis vi sammenligner med flere av våre naboland.

Men vi kan jo tenke oss hvordan klimaet i den norske debatten ville vært om Frp hadde sittet i opposisjon, og partiet konsekvent holdt seg unna kompromisser og forlik i Stortinget. Retorikken ville vært langt tøffere. Partiet ville ha herjet med det politiske «establishment», og jeg tror Frp ville ha ligget langt høyere på meningsmålingene enn i dag.

Når Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen mener en organisasjon som Soldiers of Odin, med høyst tvilsomme hensikter, fortjener honnør fordi de patruljerer norske gater, så rykker Frp-leder og finansminister Siv Jensen offentlig ut og tar avstand fra uttalelsene. Det skulle bare mangle, vil mange mene. Men det viser at debatten i Norge holdes innenfor noenlunde edruelige rammer og at svært ytterliggående utsagn blir korrigert.

Det ville nok vært enklere for Venstre om Frp ikke satt i regjering, men den politiske debatten ville vært mer polarisert med mer aggresjon fra begge sider om de ikke gjorde det.

De som reagerer på Sylvi Listhaugs stil og Frps retorikk, bør være glad for at Frp sitter i regjering nå.