DRAP: En 19 år gammel medelev er siktet for drapet på den unge gutten i Mandal i april. Foto: Ronny Blix Frilans
DRAP: En 19 år gammel medelev er siktet for drapet på den unge gutten i Mandal i april. Foto: Ronny Blix Frilans

19-åring tiltalt for forsettlig drap på kameraten (18)

Politiet mener 18 år gamle Joakim Ophaug Røksland ble drept med bajonett og machete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18-årige Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder 22. april 2015. Kameraten ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Ifølge tiltalen ble 18-åringen stukket med en bajonett og en machete, etter at kameraten teipet fast beina og armene hans. Den 18 år gamle gutten døde av forblødning fra stikkskadene han ble påført.

– Dette er en svært alvorlig tiltale i en svært alvorlig sak. Det er snakk om forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til TV 2.

Truet til seg bil

Ifølge tiltalen truet 19-åringen til seg en bil ved hjelp av en startpistol etter drapet. Han var ikledd kamuflasjeklær og var også bevæpnet med kniv.

Tiltalte kjørte fra stedet i bilen etter å ha avfyrt løsskudd med startpistolen. Han truet senere til seg en flaske vann og en mobiltelefon på en veikro i nærheten, ifølge tiltalen.

Ifølge VG mener politiet at 19-åringen la en plan om å brenne ned auditoriet ved skolen han gikk på et tidspunkt da det var flere titalls medelever samlet der, og dessuten hatt som mål å bli skutt og drept av politiet.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han, eller eventuelt andre, har forklart i avhør, sier statsadvokat Jansen til avisen.

Det brutale drapet har preget ungdomsmiljøet i sørlandsbyen. Joakim Ophaug Røksland skulle være russ samme vår som han ble drept.

DREPT: 18 gamle Joakim Ophaug Røksland ble drept i april i fjor. Foto: TV 2
DREPT: 18 gamle Joakim Ophaug Røksland ble drept i april i fjor. Foto: TV 2

PST har tidligere bekreftet at de hadde kjennskap til den nå tiltalte 19-åringen.

Gode venner

19-åringens forsvarer, advokat Gøran Møller-Christiansen ved advokatfirmaet Elden, sier at hans klient erkjenner de faktiske forholdene, men at straffesaken vil dreie seg om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

– Etter min oppfatning, så vil bevisteamet være om han var tilregnelig, om han dømmes til fengselsstraff eller tvunget psykisk helsevern, sier forsvareren til TV 2.

Den drapstiltalte har vært innlagt på psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Kristiansand etter drapet, og ifølge VG er to av tre sakkyndige i tvil om tilregneligheten.

Forsvareren bekrefter at de to var gode venner.

– Min klient tar dette fryktelig tungt.

Påtalemyndigheten varsler at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

Tiltalen ble forkynt tirsdag, skriver Fædrelandsvennen.

19-åringen er i tillegg tiltalt for hærverk og svindel.

NTB/TV 2