Spådommen: – Gullkandidater i alle øvelser

TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg har studert VM-programmet dag for dag og vurdert Norges medaljesjanser i Holmenkollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): Ventetiden er endelig over.

Torsdag braker det løs i VM i skiskyting i Holmenkollen. Mixed stafett er den første øvelsen når VM i skiskyting vender tilbake til Oslo og Norge for første gang på 16 år.

– Gullkandidater i alle øvelser
Sist VM ble arrangert i Oslo tok Norge tre gull, én sølvmedalje og en bronse.

Skiskytingekspert Ole Kristian Stoltenberg har på oppdrag fra TV 2 Sporten gått gjennom programmet for mesterskapet i 2016 og vurdert Norges medaljesjanser i de ulike øvelsene.

Stoltenberg spår stor suksess for de norske utøverne på hjemmebane dersom alt klaffer.

– På herresiden har vi gullkandidater i alle øvelser. Laget er sterkt med brødrene-Bø som spydspissene dømt etter resultatene så langt i sesongen. På kvinnesiden er Tiril Eckhoff enslig medaljekandidat, med kanskje sprint som sin aller beste mulighet. Alt er mulig, men de andre kvinnene må overraske skal det bli metall på hjemmebane. På stafetten kan kvinnene kjempe om medalje sammen, det har vært et mål å ta medalje i lang tid, fastslår Stoltenberg overfor TV 2 Sporten.

Tre store gullsjanser
Etter å ha vurdert VM-programmet er han ikke i tvil om hvor Norge har de største mulighetene for å sikre seg gull i de grønne skoger i Holmenkollen.

– Skiskyting avgjøres med ørsmå marginer, men jeg har likevel plukket ut tre øvelser hvor jeg tror sjansen for gull er størst, sier Stoltenberg, før han ramser opp:

– Sprint: En norsk øvelse på herresiden. Johannes Thingnes Bø kan med fullklaff knuse resten av feltet. Men mini-Bø kan feile grovt også, da tar kanskje storebror over showet? Vi har et par gode jokere i meget meritterte herrer som Bjørndalen og Hegle Svendsen. De sitter på god, gammel gullkompetanse, men finner de frem den oppskriften til VM, under Stoltenberg, før han fortsetter:

– Herrestafett: For nasjonen den største og viktigste dagen. Etter å ha snublet og ikke tatt gull i de to siste mesterskapsstafettene er gutta sultne på revansje. Måtte jeg velge ett gull til Norge i VM 2016, ville jeg sagt ja takk til stafetten! Det blir nerver og drama denne dagen, men vi bør ha en iskald kvartett i Bjørndalen, Svendsen og brødrene Bø. Sammen er de sterke nok til metall av edleste valør, konstaterer han.

Kan vinne gull første dag
TV 2-eksperten mener Norge også har en stor gullsjanse under torsdagens åpningskonkurranse mixed stafett.

Der skal Marte Olsbu, Tiril Eckhoff og to ganger Bø representere Norge.

– Det ville vært vidunderlig for mesterskapet og selvtilliten til den norske troppen om vi allerede på første dag hadde klinket til med gull. Mange nasjoner kan bite fra seg i denne øvelsen, men Norge har en god sjanse på gull i mixed stafett. Bare ingen av de norske feiler grovt under det enorme presset det er å gå VM på hjemmebane, poengterer Stoltenberg.

Stoltenberg, som daglig vil rapportere fra Holmekollen under Camp Kollen, tror Norge også har muligheter for gullmedaljer i andre øvelser.

Men da må utøverne takle det enorme presset fra publikum på hjemmebane og holde nervene under kontroll.

– Tiril kan ta gull
Slik vurderer Stoltenberg Norges medaljesjanser i de øvrige øvelsene:

Sprint kvinner: – Tiril kan ta medalje, Tiril kan ta gull. Men da må ståendeskytinga sitte skikkelig, mener han.

Stafett kvinner: – Medalje er målet. Men mye har gått galt i stafettene underveis i sesongen, så den medaljen sitter langt inne. Hvis ingen av de fire roter seg inn i strafferunden (fy fy på stafett) er det allikevel en mulighet!

Jaktstart kvinner/menn: – Naturlig nok vil en god sprint gi løperne et godt utgangspunkt. Men det vil nok koke ned til å være med til siste skyting. Så må det leveres fullt hus og deretter må sisterunden sitte. Her har løpere som Martin Fourcade og Anton Shipulin vært harde å slå tidligere, poengterer Stoltenberg.

Normalprogram kvinner og menn: – Vi kaller det skytternes dag. Trykket øker for hver serie, selv om man går alene vet man hva 20 treffe kan føre til. Øvelsen for overraskelser også, det hadde vært moro om det var de norske som fikk fullklaff her. Herrene skal kjempe om gull, de bør ta medalje. Det kan bli en tung dag for kvinnene hvis ikke treffprosenten heves fra tidligere i sesongen, minner han om.

Fellesstart kvinner og menn: – Mesterskapets siste øvelse. Hvem orker mest? Hvem klarer trykket på standplass og har krefter til aller siste runde i VM-løypene? Vi bør være med å kjempe om medalje på herresiden. La oss håpe Tiril gjør som i Sotsji og stikker av med medalje på kvinnenes løp også, sier Stoltenberg og krysser fingrene.

Program VM i skiskyting 2016:

TORSDAG 3. MARS :
Første øvelse, der vertsnasjonen er regjerende olympisk mester.

12.30 Arenaen åpner for publikum
15.30 Mixed-stafett

LØRDAG 5. MARS :
Første individuelle øvelse, der farten i sporet teller vel så mye som prestasjonene på standplass!

09.00 Arenaen åpner for publikum
11.30 Sprint, menn (10 km)
14.30 Sprint, kvinner (7,5 km)

SØNDAG 6. MARS :
I dag skal det jaktes på medaljer! Gårsdagens vinner går først ut, resten kommer jagende etter.

10.30 Arenaen åpner for publikum
13.30 Jaktstart, menn (12,5 km)
15.45 Jaktstart, kvinner (10 km)

ONSDAG 9. MARS :
Klassikeren i skiskyting der skyteferdighetene er avgjørende!

12.30 Arenaen åpner for publikum
15.30 Normalprogram, kvinner (15 km)

TORSDAG 10. MARS :
Normaldistansen for menn er den eldste øvelsen i skiskytter-sirkuset.

12.30 Arenaen åpner for publikum
15.30 Normalprogram, menn (20km)

FREDAG 11. MARS :
Det slår aldri feil - stafett er stafett! I dag gjelder det å fokusere og holde nervene under kontroll på standplass!

12.30 Arenaen åpner for publikum
15.30 Stafett, kvinner (4x6 km)

LØRDAG 12. MARS :
I dag er det guttas tur! Det er sjelden stafetten er avgjort før siste skyting.

12.30 Arenaen åpner for publikum
15.30 Stafett, menn (4x7,5 km)

SØNDAG 13. MARS :
VMs avslutningsøvelse og siste sjanse på medaljer! Få med deg den spennende fellesstarten hvor utøverne duellerer side om side.

10.00 Arenaen åpner for publikum
13.00 Fellesstart, kvinner (12,5 km)
16.00 Fellesstart, menn (15 km)

Avslutningsseremoni i Holmenkollen starter etter konkurransene og premieseremoniene er ferdig.