PIGGTRÅD: En migrant holder fast i piggtrådgjerdet på grensen mellom Hellas og Makedonia der flere tusen mennesker er strandet. FOTO:  LOUISA GOULIAMAKI/ AFP
PIGGTRÅD: En migrant holder fast i piggtrådgjerdet på grensen mellom Hellas og Makedonia der flere tusen mennesker er strandet. FOTO:  LOUISA GOULIAMAKI/ AFP Foto: Louisa Gouliamaki

Flyktninger - økonomisk krise - terrorfare:

– Europa er skjørere enn vi trodde

Utenriksminister Børge Brende (H) mener vi står overfor en mer utfordrende utenriks- og sikkerhetspolitisk situasjon enn på lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene er skjørere enn vi trodde, sa Brende da han tirsdag formiddag orienterte Stortinget om den utenrikspolitiske situasjonen.

REDEGJORDE: Utenriksminister Børge Brende (H) la tirsdag formiddag frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB scanpix
REDEGJORDE: Utenriksminister Børge Brende (H) la tirsdag formiddag frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget. Foto: LISE ÅSERUD / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, sa utenriksministeren i innledningen til redegjørelsen.

Brende peker på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.

Han viser også til at Russland er mer selvhevdende og uforutsigbart.

– 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende.

Krise

Brende får støtte av direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ulf Sverdrup.

– EU er alltid i krise, men akkurat nå er det mange kriser samtidig, sier Sverdrup til TV 2. Han peker på forholdet til Russland, gjeldskrisen, britenes mulige EU-exit og manglende tillit europeiske statsledere imellom.

MANGE KRISER: Akkurat nå er det mange kriser i EU samtidig, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup. Foto: NUPI
MANGE KRISER: Akkurat nå er det mange kriser i EU samtidig, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup. Foto: NUPI

– Men migrasjonsspørsmålet er det største problemet akkurat nå. Og det haster å finne en løsning, sier Sverdrup som synes det er på tide at Norge ser alvoret i situasjonen.

Fortsatt press

Mens det fortsatt kommer 2000 til 3000 migranter og flyktninger til de greske øyene fra Tyrkia hver dag, har Østerrike startet en dominoeffekt der landene langs migrasjonsruten nordover i Europa i praksis har stengt grensene.

Over 20.000 har dermed strandet i Hellas til nå.

I et internt notat fra Utenriksdepartementet tegnes et mørkt og dramatisk bilde av Europas fremtid.

I notatet, som VG har fått tilgang til, skisserer en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover.

De mener migrasjonspresset vil vedvare selv med de mest optimistiske scenarioer for fred og stabilitet i Syria, Irak og Afghanistan.

De spår splittelser internt i Europa, politisk polarisering og sannsynlighet for nye terroranslag.

ALVORLIG: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sier den utenrikspolitiske situasjonen kan bli veldig alvorlig. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB scanpix
ALVORLIG: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sier den utenrikspolitiske situasjonen kan bli veldig alvorlig. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Alvorlig for Norge

Den utenrikspolitiske situasjonen kan bli veldig alvorlig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Du trenger ikke et lekket notat fra Utenriksdepartementet for å forstå det. Følger man med situasjonen den siste måneden, ser man at det er en ekstraordinær alvorlig situasjon under oppseiling. Og fordi det ikke er på våre grenser, så tror jeg kanskje vi ikke har tatt innover oss nok den politiske situasjonen i dette. Her står deler av EU- og EØS-samarbeidet og grensesamarbeidet på spill og det er alvorlig for Norge, sier Støre til TV 2.

(TV 2/ NTB)