
Flyktninger - økonomisk krise - terrorfare:
– Europa er skjørere enn vi trodde
Utenriksminister Børge Brende (H) mener vi står overfor en mer utfordrende utenriks- og sikkerhetspolitisk situasjon enn på lenge.
– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene er skjørere enn vi trodde, sa Brende da han tirsdag formiddag orienterte Stortinget om den utenrikspolitiske situasjonen.

– Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, sa utenriksministeren i innledningen til redegjørelsen.
Brende peker på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.
Han viser også til at Russland er mer selvhevdende og uforutsigbart.
– 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende.
Krise
Brende får støtte av direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ulf Sverdrup.
– EU er alltid i krise, men akkurat nå er det mange kriser samtidig, sier Sverdrup til TV 2. Han peker på forholdet til Russland, gjeldskrisen, britenes mulige EU-exit og manglende tillit europeiske statsledere imellom.

– Men migrasjonsspørsmålet er det største problemet akkurat nå. Og det haster å finne en løsning, sier Sverdrup som synes det er på tide at Norge ser alvoret i situasjonen.
Fortsatt press
Mens det fortsatt kommer 2000 til 3000 migranter og flyktninger til de greske øyene fra Tyrkia hver dag, har Østerrike startet en dominoeffekt der landene langs migrasjonsruten nordover i Europa i praksis har stengt grensene.
Over 20.000 har dermed strandet i Hellas til nå.
I et internt notat fra Utenriksdepartementet tegnes et mørkt og dramatisk bilde av Europas fremtid.
I notatet, som VG har fått tilgang til, skisserer en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover.
De mener migrasjonspresset vil vedvare selv med de mest optimistiske scenarioer for fred og stabilitet i Syria, Irak og Afghanistan.
De spår splittelser internt i Europa, politisk polarisering og sannsynlighet for nye terroranslag.

– Alvorlig for Norge
Den utenrikspolitiske situasjonen kan bli veldig alvorlig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Du trenger ikke et lekket notat fra Utenriksdepartementet for å forstå det. Følger man med situasjonen den siste måneden, ser man at det er en ekstraordinær alvorlig situasjon under oppseiling. Og fordi det ikke er på våre grenser, så tror jeg kanskje vi ikke har tatt innover oss nok den politiske situasjonen i dette. Her står deler av EU- og EØS-samarbeidet og grensesamarbeidet på spill og det er alvorlig for Norge, sier Støre til TV 2.
(TV 2/ NTB)