Slik blir USA om Donald Trump (69) vinner valget

Donald Trump virker for tiden ustoppelig i kampen om å bli presidentkandidat for det republikanske partiet. Slik vil han endre landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump er ikke-politikeren som kan bli president i USA. Han har vunnet de tre siste nominasjonsvalgene med solid margin. Han leder de fleste meningsmålingene før nominasjonsvalgene 1. mars, Super Tuesday, hvor 12 delstater pluss ett amerikansk territorium (Samoa) skal stemme over hvem de ønsker som presidentkandidat.

Trump får enorm medieoppmerksomhet for sine mange utspill og konflikter. Mange husker Trumps antydninger om at Fox News' programleder hadde menstruasjon, at han vil nekte muslimer adgang til USA og at han vil bygge en mur mot grensen til Mexico og la meksikanerne betale for den.

Trumps slagord er «Make America great again».

Men hva vil egentlig Trump med USA?

Selv mener han at han ofte blir feilsitert og at media vrir på uttalelsene hans. Derfor tok TV 2 en kikk på Trumps egen nettside for å finne svar.

– Ingen skal bråke med oss

I et knippe YouTube-videoer tar Trump opp ulike temaer og forteller hva han vil gjøre med det. Her er noe av det som kommer fram:

Våpen: Trump går til angrep på politikere som vil svekke amerikanernes rett til å bære våpen. «Vi skal ikke la det skje. Vi skal beskytte det andre grunnlovstillegget. Hvis jeg blir president, kan du stole 100 prosent på det.»

Narkotika/innvandring: «Narkotika flommer inn. Jeg skal lage grenser. Narkotika vil ikke komme inn. Vi skal bygge en mur. Dere vet hva jeg snakker om. Dere tror på meg. Tro meg, jeg skal løse problemet. De (narkotika) vil slutte å komme til New Hamsphsire. De vil slutte å komme til vårt land. Og folk som er i trøbbel, folk som er avhengige, vi skal jobbe med dem og få dem bedre. Og vi skal få dem bedre.»

Militæret/utenrikspolitikk: «Jeg skal gjøre forsvaret så stort, så mektig, så sterkt at ingen, absolutt ingen, skal bråke med oss. Vi skal ta vare på veteranene våre og vi skal bli kvitt ISIS. Vi skal bli kvitt dem fort.»

Valgkampfinansiering/utenrikspolitikk: «Jeg kjenner de beste folkene og jeg betaler min egen kampanje så jeg trenger ikke å ta imot fra donorer og folk med særinteresser og lobbyister. Jeg trenger ikke å ta hensyn til dem. Jeg kjenner de absolutt beste folkene og jeg tar dem med til Washington. Vi skal ha de beste forhandlerne i verden. Forhandlinger mot Kina og Japan og Mexico og Vietnam og alle de andre landene som svindler oss. Vi skal hente tilbake jobbene våre, vi skal hente tilbake produksjonen vår. Vi skal ikke være de som blir narret. Vi har vært de som blir svindlet for lenge. Det skal ta slutt. Jeg har de beste folkene i verden, og vi skal bruke dem.»

Økonomi: «En av tingene jeg skal gjøre, hovedsakelig med vår store skatteplan hvor alle får lavere skatt, er å få økonomien til å vokse. Vi må kvitte oss med statsgjelden på 19.000 milliarder (trillioner) dollar. Så urettferdig, fullstendig urettferdig, mot våre unge. Vi skal ikke la dere overta den byrden.»

Arbeidsmarkedet: «En av tingene jeg er mest stolt av, er at jeg skaper jobber. I løpet av årene har jeg skapt titusenvis av jobber for landet vårt. Og jeg skal gjøre det for dere. Jeg sier dette, og jeg sier det med sikkerhet: Jeg vil bli den beste jobb-skapende presidenten Gud noen gang har skapt.»

Det etablerte: «Media, særinteresser, lobbyister, donorer, de er alle mot meg. Jeg finansierer min egen valgkamp. Jeg skylder ingen noen ting. Jeg skylder bare det amerikanske folket å gjøre en kjempejobb. De prøver virkelig å stanse meg. Alle vet det. Alle ser det. Vi skal vinne. Vi skal vinne for folkets skyld. Vi skal vinne for vårt land. Vi skal gjøre Amerika stort igjen.»

Kan ikke overses

Trumps kritikere har lenge advart mot hans retorikk og uttalelser. Nå som Trump får stadig mer reell oppslutning, tas han mer alvorlig. Talkshow-verten John Oliver sammenligner ham med føflekken som vokser og vokser.

– Den virket kanskje harmløs for et år siden, men nå som den har blitt skremmende stor er det ikke lenger klokt å overse den, sier Oliver i innslaget hvor han blant annet demonstrerer Trumps lettvinte omgang med sannheten.

Our main story was about Donald Trump. We can't believe we're saying that either.

Posted by Last Week Tonight with John Oliver on Sunday, February 28, 2016

Seriøse kommentatorer i New York Times og Washington Post uttrykker bekymring for Trumps angrep på selve demokratiet. Washington Post viser til at både Hitler, Putin og Hugo Chávez fikk legitimitet gjennom en demokratisk prosess. Trump gir rikelig med eksempler på at han ikke vil respektere de tradisjonelle grensene for den utøvende makten.

– Han går inn for handlinger som vil være ulovlige, som tortur. (...) Han lover diktater – innføre en skatt, bygg en mur – som om Kongressen ikke er noe mer enn en uleilighet, skriver avisen og ber Trumps tilhengere tenke seg nøye om før de gir ham sin stemme på tirsdag.

Middelklasse-opprør

MIDDELKLASSE-OPPRØR: Ingen andre kandidater i det republikanske feltet ser ut til å kunne true Trump for øyeblikket, sier Svein Melby. Foto: TV 2
MIDDELKLASSE-OPPRØR: Ingen andre kandidater i det republikanske feltet ser ut til å kunne true Trump for øyeblikket, sier Svein Melby. Foto: TV 2

Seniorforsker Svein Melby ved Senter for forsvarsstudier forklarer Trumps voldsomme popularitet med et opprør som finner sted i den hvite amerikanske middelklassen.

– Denne gruppen har hatt en økonomisk og sosial nedtur i flere tiår og føler at både det demokratiske partiet og den republikanske partiledelsen har glemt dem og oversett dem. Dette så man begynne å skje på 90-tallet med Ross Perot og Pat Buchanan, og etter finanskrisen i 2008 har det blitt enda verre, sa Melby i et intervju på God Morgen Norge tirsdag.

– Så det er dype økonomiske og sosiale årsaker i det amerikanske samfunnet som driver dette Trump-fenomenet, sier forskeren.