DESPERAT SITUASJON: Langt færre har søkt asyl i Norge så langt i år sammenlignet med i fjor. Men på den gresk-makedonske grensen har flere tusen flyktninger de siste dagene forsøkt å ta seg videre nordover i Europa. Foto: AP 
DESPERAT SITUASJON: Langt færre har søkt asyl i Norge så langt i år sammenlignet med i fjor. Men på den gresk-makedonske grensen har flere tusen flyktninger de siste dagene forsøkt å ta seg videre nordover i Europa. Foto: AP  Foto: Giannis Papanikos

UDI: Uvanlig få asylsøkere til Norge

Antall asylsøkere til Norge så langt i år er nesten halvert i forhold til i fjor. UDI er usikre på hvor mange som faktisk kommer i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1.-28. februar i år søkte 250 personer om beskyttelse i Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). I samme måned i fjor var tallet 532.

I januar ble det registrert 389 asylsøkere i forhold til 601 i samme periode i fjor.

Altså har 639 personer søkt om asyl i Norge så langt i år, hvis man ikke regner med skuddårsdagen, mot 1133 de to første månedene i fjor.

Tallet for den siste dagen i februar er ennå ikke klare fra UDI.

Men tallene i Norge gjenspeiler ikke situasjonen i Europa. Flyktningstrømmen til Hellas i siste halvdel av februar har omtrent doblet seg, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Svært usikker

UDI har anslått at antallet asylsøkere til Norge i år kommer på rundt 33.000. UDI-direktør Frode Forfang vedgår at tallene fra årets to første måneder er uvanlig lave.

– Utviklingen i månedene fremover er svært usikker og mye beror på hva som skjer i andre deler av Europa og i EU. Ankomstene kan komme til å øke kraftig, men de kan også tenkes å forbli svært lave, sier han til TV 2 tirsdag.

Forfang vil ikke si hvorvidt UDI nå vurderer nye prognoser for 2016.

– Det som er vesentlig er at vi har en beredskap som kan håndtere en eventuell kraftig økning, sier han.

Grensekontroll

Den eneste rimelige forklaringen på at langt færre har søkt asyl så langt i år må være den midlertidige grensekontrollen som er innført i Norge og Sverige, mener Forfang.

– Når asylankomstene til Norge er uvanlig lave, viser det at grensekontrollene så langt har vært effektive, sier UDI-direktøren.

De fleste som søker asyl i Norge kommer fortsatt fra Syria. Deretter følger irakere, afghanere, eritreere og etiopiere.

Listhaug bekymret

Det har hersket fullt kaos i grenseområdet mellom Hellas og Makedonia de siste dagene.

Tusenvis av desperate flyktninger forsøker å passere grensen og piggtrådgjerdet som er satt opp for å forhindre de i å passere.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa til TV 2 mandag at hun er bekymret over situasjonen.

–Jeg er veldig bekymret. I Norge er prognosene opp imot 60.000 i år. Det kan ikke fortsette på denne måten, det ser alle, sa hun.