VERDENSMESTER: Magnus Carlsen poserer med VM-troféet. FOTO: AP Photo/Artur Lebedev
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen poserer med VM-troféet. FOTO: AP Photo/Artur Lebedev Foto: Artur Lebedev

Magnus Carlsen forsvarer VM-tittelen i New York

– Dette blir spektakulært, sier Team Carlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) som melder at New York blir VM-by fra 11.-30. november i år.

Team Carlsen og manager Espen Agdestein fornøyd med stedet.

– Vi er veldig fornøyde. New York – dette blit spektakulært!

– De to forrige var i India og Russland. Nå er det veldig bra at det blir en match i vesten. New York er en metropol, med en sterk sjakkultur. Bobby Fischer vokste opp der, det spilles på alle skoler, i parker, og på Wall Street. Sjakkinteressen er stor, og å bringe selve juvelen, VM-matchen, til byen vil inspirere. Også er det gøy for nordmenn, for tidsforskjellen gjør at partiene spilles på et bra tidspunkt, og det vil krydres med mange sjakkinteresserte kjendiser.

Disse er kandidatene

Magnus Carlsen er som regjerende mester allerede klar til å forsvare tittelen, men hvem han møter i kamp om verdensmestertittelen blir klart i løpet av en kandidatturnering som arrangeres i Moskva disse ukene.

I løpet av 12 partier skal den norske sjakkongen og hans motstander utkjempe et slag om prispengene på 9,5 millioner norske kroner.

I kandidatturneringen spiller Hikaru Nakamura (USA), Fabiano Caruana (USA), Peter Svidler (RUS), Sergej Karjakin (RUS), Vishy Anand (IND), Veselin Topalov (BUL), Anish Giri (NED), Levon Aronian (ARM).

Dette er første gang siden 1995 at New York er vertsby for sjakk-VM.

Trøbbel sist

Da møtte Vishy Anand Garry Kasparov på toppen av World Trade Center. Hvor årets utgave av VM-kampen spilles er foreløpig usikkert.

Vishy Anand er samme mann som Carlsen har slått i kampen om VM-tittelen både i 2013 (Chennai, India) og 2014 (Sotsji, Russland).

Det ble dramatisk i månedene før den forrige VM-matchen, da Carlsen nektet å signere kontrakten. Nordmannen var skeptisk til å spille i Russland mens den politiske konflikten med Ukraina pågikk, men gikk til slutt med på å spille i Sotsji.

– Denne gangen ble vertsby annonsert i god tid. Forrige gang kom det kastende på oss. Nå er det god tid til å sørge for at det blir et godt opplegg, sier Espen Agdestein.