VG: UD-byråkrater slår alarm om flyktningsituasjonen

Flyktningstrømmen til Norge og Europa stanser ikke selv om det skulle bli fred i Syria, varsler to toppbyråkrater i et internt UD-notat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NÅ: Alle partiene bak asylforliket samlet seg tirsdag morgen klokken åtte på Statsministerens kontor.

De er invitert av regjeringen for å diskutere forslagene til innstramninger og krav til flyktninger som ble lagt frem i romjulen.

Mørkt og dramatisk bilde

I det interne notatet som er utarbeidet av en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), skisseres et mørkt og dramatisk bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover, skriver VG.

Forfatterne skriver blant annet at mye av det Europa har oppnådd «står på spill, og med det deler av grunnlaget for frihet og vekst i Europa og vårt eget land de siste tiårene.»

Tror ikke fred stanser flyktningene

De frykter blant annet en «splittelse nord-sør og øst-vest i EU», «styrking av ytterliggående krefter» og «sannsynlighet for nye terroranslag».

UDs eksperter tror ikke en fred i Syria vil stanse flyktningstrømmen:

– Migrasjonspresset vil vedvare selv med de mest optimistiske scenarioer for bileggelse av konflikt og opprettelse av stabilitet i Syria, Irak og Afghanistan, skriver de.

Utenriksminister Børge Brende (H) ønsker ikke å la seg intervjue om innholdet i notatet, som er datert 28. januar. (©NTB)